„Michelin“ šiandien, birželio 13 dieną paskelbs Lietuvos maitinimo įstaigas (restoranus ir ne tik), kurios bus įtraukiamos į „Michelin“ gidą.
Specialistai teigia, kad į „Michelin“ gidą turėtų patekti „Gaspar’s“, „Džiaugsmas“, „Nineteen18“, „Vila Komoda“, „Amandus“, „Šturmų švyturys“ ar „Ertlio namas“ restoranai.
Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau BNS naujienų tarnybai nurodė jog, tam, kad būtų įtraukta į „Michelin“ gidą, Lietuva sumokėjo per 1,5 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM).
Už šią sumą pasirašyta trejų metų sutartis, jos metu „Michelin“ vertintojai pakartotinai lankysis Lietuvoje ir galbūt pakels restoranų reitingą arba suteiks vertinimą naujam restoranui. Dalis pinigų bus skirta ir šalies reklamai.
Kas yra „Michelin Guide“?
“Michelin” gidas yra autoritetingiausias restoranų įvertinimas pasaulyje. Per 120 gyvavimo metų jis iš gido po Europą tapo pagrindiniu gastronomijos leidiniu, o jo žvaigždutės laikomos svarbiausiu virėjo įvertinimu. Nusprendėme išsiaiškinti “Michelin” gido istoriją ir ypatumus.
Pirmą kartą “Michelin” 1900 m. išleido Andrė Michelinas – garsios Prancūzijos padangų gamybos įmonės įkūrėjo brolis. Iš pradžių tai buvo turistinis gidas, kuriame buvo rašoma apie viešbučius, restoranus ir automobilių remonto dirbtuves. Ilgainiui automobilių remonto dirbtuvės buvo pamirštos, tačiau žvaigždutės buvo sugalvotos kainų lygiui restoranuose nurodyti. Tik 1930 m. žinyne atsirado trijų žvaigždučių įvertinimas, kuris naudojamas iki šiol.
Viena žvaigždutė – tai tam tikros kategorijos kokybiškas restoranas. Dvi žvaigždutės – puikus restoranas, kurį verta aplankyti, jei atsitiktinai atsidursite netoliese. Trys žvaigždutės – puikus šefo darbas, restoranas vertas atskiros kelionės. Taip pat žinyne nurodyti restoranai be žvaigždučių – tai vietos, kurias tiesiog verta paminėti. Šios vietos pažymėtos firminiu lipduku ant įstaigos durų.