Mitybos specialistai yra pasakę, kurie mitai apie duoną yra klaidingi ir neturi jokio mokslinio pagrindimo. Duona yra pagrindinis produktas visose pasaulio šalyse. Tai skanu, sveika ir sotu. Tačiau per savo gyvavimo metus ji sugebėjo įgyti legendų ir nepatvirtintų faktų.
Populiariausi mitai apie duoną
Juoda duona nėra geresnė už baltą. Tai yra teorija, kad ruginė duona yra daug sveikesnė nei balta duona, tačiau iš tikrųjų taip nėra. Vienintelė duonos rūšis, kuri teigia esanti „sveika“, yra viso grūdo. Bet koks kitas kepimas turi panašų poveikį organizmui.
Vienintelis juodos duonos pranašumas, palyginti su balta duona, yra mažesnis kalorijų kiekis, o tai paaiškina jos populiarumą tarp tų, kurie stebi savo svorį ar bando sulieknėti. Taip pat klaidinga manyti, kad duona gali išprovokuoti pilvo pūtimą.
Nors mielės savo sudėtyje yra viena iš galimų šio reiškinio priežasčių, žmonės dažniau kenčia nuo padidėjusio dujų susidarymo dėl vandens trūkumo organizme ar lėtinio streso. Gali būti individuali reakcija į duoną ir dėl to atsiranda pilvo pūtimas, tačiau tai būna labai retai.
Mitas, kad duona storina, yra klaidingas. Vienas iš labiausiai paplitusių mitų apie duoną yra tai, kad dėl reguliaraus jos vartojimo gali atsirasti nutukimas. Mitybos specialistai pataria racione mažinti miltų kiekį, bet ne atsisakyti duonos.
Duoną geriau valgyti ryte, o geriausia – pusryčiams kartu su baltyminiu maistu.
Pavojingas produktas – rūkyta dešra, iš kurios dažniausiai gaminami sumuštiniai. Jei pakeisite ją virta, kepta mėsa ar kietuoju sūriu, o baltą duoną su nesmulkintais grūdais, tada yra tikimybė net numesti svorio.