Įvardytas kenksmingiausias kavos virimo būdas – apie tai įspėja mokslininkai. Jei norite ryte gauti energijos pliūpsnį ir išlikti sveiki, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip ruošiate gėrimą.
Natūrali kava teigiamai veikia organizmą ir smegenų veiklą, tačiau kai kurie gėrimo gaminimo būdai gali būti žalingi.
Kokį kavos ruošimo būda pasirinkti – tyrimas
Ekspertai bandė išsiaiškinti, kaip skirtingi kavos ruošimo būdai veikia sveikatą ir ar šis gėrimas susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų išsivystymu. Tyrimo rezultatai parodė, su kuriuo metodu reikėtų elgtis ypač atsargiai.
1985-2003 m. eksperimente dalyvavo daugiau kaip 500 tūkst. 20-79 metų amžiaus dalyvių, kurie gėrė skirtingais būdais paruoštą kavą. Mokslininkai atsižvelgė į dalyvių gyvenimo būdą, žalingus įpročius, antsvorį ir fizinio aktyvumo lygį.
Tyrimo metu buvo nagrinėjamas ryšys tarp kavos rūšių (filtruotos, nefiltruotos), porcijų per dieną skaičiaus ir bendro mirtingumo, širdies ir kraujagyslių ligų bei gyvenimo trukmės rizikos.
Paaiškėjo, kad nefiltruota kava, ruošiama tiesiai puodelyje, yra kenksmingiausia. Tokiuose gėrimuose yra daug medžiagų, kurios didina cholesterolio kiekį. Tyrimas parodė, kad jų kiekis 30 kartų didesnis nei filtruotame gėrime.
Remiantis tyrimo rezultatais, sveikiausias kavos gaminimo būdas yra naudoti vienkartinį filtrą, kuriuo karštas vanduo pilamas per maltos kavos sluoksnį. Manoma, kad geriausia naudoti automatinį arba pusiau automatinį kavos virimo aparatą. Saikingas šio gėrimo vartojimas siejamas su mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Vyresniems nei 60 metų vyrams kavos vartojimas neturi įtakos mirtingumui nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Tuo tarpu kitų vyrų, vartojančių nefiltruotą kavą, mirtingumo rodiklis yra didesnis, palyginti su tais, kurie visai negeria kavos.
Mokslininkai taip pat pažymi, kad kava tampa ypač kenksminga, kai kavos tirščiai ilgai išbūna karštame vandenyje.