Maisto produktai, kuriuose yra probiotikų, gali pagerinti mūsų žarnyno veiklą. Juose yra įvairių padermių gyvų bakterijų, kurios padeda palaikyti sveiką mikrobiomą. Apie tai rašoma “Real Simple”.
Probiotikai padeda atkurti “gerąsias” bakterijas organizme. Daugeliu atvejų jų skaičius gerokai sumažėja po antibiotikų vartojimo. Be to, probiotikai stiprina žarnyną ir apskritai mikrobiomą.
“Probiotikai yra naudingi žarnynui. Tačiau jie taip pat gali pagerinti jūsų imuninę sistemą ir sumažinti infekcijų riziką, padėti virškinimui, sumažinti riziką užsikrėsti kenksmingais mikroorganizmais ir skatinti maistinių medžiagų įsisavinimą”, – sako mitybos specialistė Amy Archer.
“Galbūt kažkur girdėjote populiarų žarnyno kaip “antrųjų smegenų” apibrėžimą. Taip yra dėl jo gaminamo serotonino ir dopamino. Jie padeda reguliuoti mūsų nuotaiką. Taigi, norėdami palaikyti gerą žarnyno sveikatą, pabandykite į savo racioną įtraukti maisto produktų, turinčių probiotikų.
Kefyras
Šiame rauginto pieno gėrime yra daug probiotikų, nes jį fermentuoja ir bakterijos, ir mielės. Kefyras skanus vienas arba su garnyru.
Jogurtas
Jogurtas gaminamas kaitinant pieną, po to jį atšaldant ir sujungiant su dviem gyvomis kultūromis: Lactobacillus bulgaricus ir Streptococcus thermophilus. Jogurtai be jokių priedų ar pridėtinio cukraus bus sveiki.
Rauginti kopūstai
Raugintuose kopūstuose taip pat yra daug probiotikų, kurie susidaro fermentacijos proceso metu. Rauginti kopūstai gali pagerinti bendrą žarnyno mikrofloros būklę.
Rauginti agurkai
Norėdami gauti tikros naudos žarnynui iš agurkų, venkite marinuotų agurkų, nes juose nėra gyvų bakterijų. Valgykite raugintus agurkus, kurie dėl natūralaus fermentacijos proceso įgauna rūgštų skonį.