Japonija yra viena iš šalių, kurioje pieno produktai tradicinėje virtuvėje nėra naudojami, tačiau japonai gyvena ilgiau nei dauguma pasaulio tautų. Kaip tai susiję?
Japonų ilgaamžiškumo paslaptis
Viena iš priežasčių, kodėl pienas ir pieno produktai neįtraukiami į tradicinę japonų virtuvę, yra klimato sąlygos, kurios nėra palankios galvijų auginimo ir pieno gamybos plėtrai.
Tyrimai rodo, kad beveik 90% azijiečių, įskaitant japonus, negali virškinti laktozės ir piene esančio cukraus. Taip yra todėl, kad jų organizmas negamina pakankamai laktazės – fermento, reikalingo laktozei skaidyti. Todėl azijiečiai, vartodami pieno produktus, patiria skrandžio diskomfortą ir kitas problemas.
Kaip pieno produktų pakaitalą japonai naudoja daugybę kitų produktų, tokių kaip sojos pupelės, ryžių makaronai, žuvis, jūros gėrybės, žalioji arbata ir kt. Šiuose produktuose yra daug baltymų, vitaminų ir mineralų, reikalingų gerai sveikatai.
Tokia dieta leidžia japonams patenkinti organizmo poreikius svarbioms maistinėms medžiagoms ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto ir kitų lėtinių ligų riziką. Japonai gyvena ilgiausiai pasaulyje, jų racione gausu daržovių, vaisių, žuvies ir jūros gėrybių, tačiau mažai riebalų ir cukraus.