Mokslininkų teigimu, duonoje, vaisių sultyse, jogurte ir sojų padaže alkoholio gali būti net daugiau nei kai aluje. Pasirodo, maisto produktuose ir gėrimuose, kurie laikomi nealkoholiniais, iš tiesų yra alkoholio. Šis paslėptas ingredientas nėra pažymėtas, tačiau jis randamas daugelyje fermentuotų maisto produktų.
Alkoholis aptinkamas ir maiste
Remiantis mokslininkų tyrimais, įprastame neprinokusiame banane alkoholio yra apie 0,2 proc., o prinokusiame – 0,4 proc. Mėsainiams gaminti naudojamose bandelėse alkoholio yra net 1,28 proc. Tuo pačiu metu, kaip rodo tyrimai, kvietinėje ir ruginėje duonoje alkoholio kiekis mažesnis – 0,29 proc.
Pasak mokslininko Dwayne’o Melloro, gaminant duoną vyksta mielių fermentacija ir dėl to susidaro nedidelis kiekis alkoholio. Mokslininkas mano, kad alkoholio pėdsakų gali likti bet kuriame raugintame produkte.
Tyrimai rodo, kad vynuogių sultyse yra 0,086% alkoholio, apelsinų – 0,073%, o obuolių – 0,026%. Beje, net jogurte yra maždaug 0,02% alkoholio.
Mokslininkų teigimu, alkoholio yra ir sojos padaže, nes šis produktas yra fermentuojamas gamybos metu. Sojų pupelės, kviečiai, druska ir vanduo sumaišomi ir fermentuojami, todėl kviečių krakmolas skyla į cukrų ir virsta alkoholiu. Nors gamybos metu didžioji dalis šio alkoholio išgaruoja, produkte vis dar yra 1,5–2 % alkoholio, kuris sustiprina jo skonį.