Šie skanūs, sveiki ir nebrangūs gėrimai gerina jūsų mikrobiomą, valo ir atnaujina organizmą bei stiprina imuninę sistemą – būtinai įtraukite juos į savo valgiaraštį.
Netinkama bakterijų pusiausvyra sukelia ne tik išmatų problemas (vidurių užkietėjimą ar viduriavimą) ar pilvo pūtimą. Ji taip pat gali būti dažnų virusinių ligų ir alerginių reakcijų priežastis, paveikti hormonus ir net psichinę sveikatą. Mat žarnynas yra ne tik didžiausias žmogaus kūno organas, bet ir “antrosios smegenys” – žarnyno nervų sistema, sudaryta iš palei virškinamąjį traktą išsidėsčiusių neuromediatorių, yra tiesiogiai susijusi su smegenų ląstelėmis.
Jei žarnyno bakterijų pusiausvyra yra tvarkinga, tai reiškia, kad apskritai puikiai jaučiatės. Taigi pasirūpinkite šia savo dalimi ir sužinokite apie gėrimus, kuriuos mėgsta jūsų žarnynas.
Arbata
Vienas geriausių būdų pamaitinti savo žarnyno mikrobiotą – įtraukti į savo mitybą įvairių augalinės kilmės maisto produktų ir gėrimų. Veiksmingiausia pagal probiotinį aktyvumą yra japoniška matcha miltelių pavidalo arbata. Pu-erh ir žaliųjų lapų arbata taip pat labai gerai veikia žarnyną.
Kefyras
Nuo vaikystės žinome apie kefyro naudą – gyvosios kefyro bacilos ir bakterijos, sukuriančios ypatingą šio gėrimo skonį, yra labai naudingos žarnyno mikrobiotai. Fermentacija labai pakeičia pirminę žaliavą – kefyre atsiranda unikalių peptidų ir lengvai virškinamų aminorūgščių grandinių, todėl jis tampa lengviau virškinamas net tiems, kurie sunkiai virškina baltymus ir laktozę.
Vanduo
Grynas, paprastas vanduo padeda virškinimo sistemai susitraukti ir įsisavinti maistines medžiagas iš maisto. O be jo tiesiog neveikia kitas svarbus mikrobiomos sveikatos komponentas – skaidulos. Maistinės skaidulos nėra virškinamos plonojoje žarnoje, bet fermentuojamos storojoje žarnoje, iš jos pasisavinant skysčius. Jei vandens nepakanka, tai sukelia pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą, o ne naudą mikrobiomui.
Sultinys iš paukščių ir galvijų kaulų
Iš paukščių, galvijų ir kitų gyvūnų kaulų ir jungiamojo audinio gaminamas sultinys vadinamas tikru sveikatos eliksyru dėl jame esančios maistingų vitaminų ir aminorūgščių koncentracijos. Kaulų sultinys taip pat pasirodo esąs žarnynui naudingas gėrimas.
Jo sudėtyje esantis kolagenas stiprina žarnyno gleivinę, o želatina sugeria vandenį ir palaiko gleivių sluoksnį, saugantį nuo žarnyno mikrobų. Glutaminas nepakeičiamas sergant dirgliosios žarnos sindromu.
Kombučia
Reguliarus putojančio gaiviojo gėrimo (dar žinomo madingu pavadinimu kombuča) vartojimas mažina bakterijų pusiausvyros sutrikimą žarnyne, didindamas “gerųjų” ir mažindamas “blogųjų” bakterijų kiekį. Pati kombuča yra bakterijų, mielių ir cukraus simbiozė. Vykstant jų fermentacijai, ji tampa gėrimu. Beje, jis taip pat naudingas gydant nutukimą ir gali sumažinti stresą bei uždegimą.