Sveikatos specialistai nerekomenduoja valgyti didelių kiekių miltinių gaminių, ypač pagamintų iš perdirbtų kvietinių miltų. Tokie produktai trikdo normalų virškinimą, teigia ekspertai.
Jei pagrindinė kepinių sudedamoji dalis yra balti kvietiniai miltai, toks gaminys organizmui beveik nesuteikia vitaminų. Be to, miltiniuose gaminiuose ir duonoje yra daug druskos, cukraus, krakmolo ir dažnai mielių – tokia daugiakomponentė sudėtis gali būti per sunki virškinimo sistemai. Jei miltinius gaminius ir duoną valgysite reguliariai, kelis kartus per dieną, tai gali neigiamai paveikti medžiagų apykaitą, prisidėti prie nutukimo, skrandžio ir žarnyno ligų.
Žinoma nereikia atsisakyti valgyti kokybiškos duonos, pagamintos iš mažai apdorotų miltų, – šis produktas yra geras skaidulinių medžiagų tiekėjas. Mitybos specialistų teigimu, duonos gaminius ir kepinius, pagamintus iš baltų miltų, reikėtų rinktis iš rupesnių produktų, pavyzdžiui, ruginių miltų.
Gydytojai nerekomenduoja valgyti duonos su gyvulinės kilmės produktais, nes kiekvienam iš šių ingredientų apdoroti reikia skirtingų fermentų, o kartu jie yra per sunkūs skrandžiui ir gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimų bei kitų problemų. Pasak jų, duoną reikėtų valgyti kartu su daržovėmis ir žolelėmis – augaliniuose produktuose yra vitaminų, kurie suaktyvina duonoje esančių sudėtinių angliavandenių perdirbimą.