Graikiniai riešutai – labai vertingas produktas, kuriame gausu vitaminų, jodo, cinko ir sveikųjų polinesočiųjų riebalų. Laimei, šis lobis gerai auga mūsų kraštuose ir duoda gausų derlių. Tačiau tik nuskinti prinokę riešutai nėra tokie skanūs, todėl juos reikia džiovinti.
Graikiniai riešutai – kaip juos džiovinti?
Neteisingai juos džiovinant riešutai taps kartūs, o tai ypač gadina patiekalų, į kuriuos jie dedami, skonį, blogai veikia maistines savybes. Be to, gerai išdžiovinti vaisiai neužsikrės pelėsiais ar kenkėjais.
Ko tikrai nereikėtų daryti – paspartinti riešutų džiūvimo proceso dėdami juos ant šildymo prietaisų arba į orkaitę. Geriausias asistentas šiame procese bus saulė. Džiūvimas užtruks kelias dienas, todėl rinkitės laikotarpį, kai bus geras oras. Vienu sluoksniu paskleiskite riešutus ant vandeniui atsparios medžiagos, kad jie gulėtų saulėje. Kartais juos apverskite. Po kelių dienų riešutus tiesiog surinkite į vėdinamą indą – džiovinti vaisiai neturėtų pūti.
Jei oras neleidžia šio džiovinimo būdo, naudokite seną kojinę arba tinklinį indą. Į jį supilkite nuluptus vaisius ir padėkite į šiltą, gerai vėdinamą vietą. Šiuo atveju riešutai gali būti dedami šalia radiatoriaus, bet ne ant jo.
Kad džiovinti riešutai neprarastų savo savybių ir nepradėtų gesti, juos reikia tinkamai laikyti. Nuluptiems vaisiams tinka hermetiškas indas arba popierinis maišelis. Tokiomis sąlygomis jie išlaiko savo savybes iki 3 mėnesių. Jei norite riešutus laikyti ilgiau, juos užšaldykite. Gliaudytus riešutus geriausia laikyti lininiame maišelyje arba popieriniame maišelyje.