Ilgai laikant medus gali sukietėti. Šis procesas vadinamas „kristalizacija“. Dažnai sutinkamas paprastesnis pavadinimas – „cukravimas“. Pačiame reiškinyje nėra nieko baisaus. Priešingai, tai rodo produkto natūralumą. Net ir sukietėjęs medus išlaiko savo skonį ir naudingas savybes.
Tačiau cukruotas medus yra nemalonios konsistencijos. Be to, labai nepatogu naudoti. “Cukruotą” medų galima sugrąžinti į skystą būseną labai paprastai.
GREIČIAUSIAS BŪDAS
Indą su “cukruotu” medumi galima dviem minutėms įdėti į mikrobangų krosnelę. Ilgesnis kaitinimas gali sugadinti gaminį. Pageidautina ištirpinti nedidelę dalį: toks metodas pagreitins procesą ir sumažins medaus konsistencijos pablogėjimo riziką.
Verta pabrėžti, kad mikrobangų krosnelės naudojimas turi rimtą trūkumą: mikrobangų krosnelėje kaitintas medus praranda daug naudingų savybių.
KITI BŪDAI
Jei norite išsaugoti visas medaus savybes, geriau naudoti kitą būdą.
Galite ištirpinti medų vandens vonelėje. Tam reikia naudoti du puodus: vieną didelį, o antrą mažą. Vanduo turi užvirti dideliame puode. Antrasis puodas turi būti virš karšto skysčio.
Turime dar vieną paprastą būdą suskystinti medų. Užtenka į puodą su šiltu vandeniu įdėti indelį medaus. Skysčio temperatūra neturi viršyti +40 laipsnių. Tirpinant medų vandens ar garų pagalba, produktą reikia nuolat maišyti šaukštu – kol medus taps gana skystas.