Pasitaiko, kad išvaizdus mėsos gabalas pasirodo visai netinkamas šventiniams mėsos patiekalams ruošti. Kieta mėsa netinka nei šašlykams, nei kepimui ant grotelių. Tačiau yra vienas būdas, kuris kietą mėsą pavers idealia. Čia yra profesionalų paslaptis.
Kaip apdoroti mėsą?
Jei kalbame apie seną jautieną, avieną ar vištieną, tai mėsą marinuoti acte ar garstyčiose ne visada produktyvu. Tokiais atvejais į pagalbą galima pasitelkti tik sodą. Jo pagrindu pagamintas marinatas padeda išsaugoti prieskonių ar žalumynų aromatą ir atsikratyti prastos mėsos kvapo.
Kaip elgtis?
- Mėsos gabaliukai supjaustomi, o po to apibarstomi soda, 2-3 centimetrų sluoksniu. Mėsa dvi valandas laikoma šaldytuve, o po to soda kruopščiai nuplaunama tekančiu vandeniu.
- Kietą mėsą, skirtą šašlykams, galima marinuoti su soda. Kepimui reikia ištirpinti vieną arbatinį šaukštelį sodos viename litre mineralinio vandens. Mėsa mirkoma 2 valandas, o po to marinuojama bet kokiu tinkamu būdu.
- Jei ruošiatės kepti kietą mėsą, į 5 litrus vandens turėsite įpilti ½ arbatinio šaukštelio sodos.
Sodos skonis po tokio marinavimo nebus jaučiamas, net jei mėsa bus kepama keptuvėje be aromatinių ir kvapiųjų priedų.