Espresso yra viena populiariausių kavos rūšių pasaulyje. Dėl savo išskirtinio skonio ir tirštos tekstūros ji yra puikus gėrimas dienos pradžiai arba troškuliui numalšinti bet kuriuo metu.
Tačiau kaip paruošti geriausią espresso kavą? Šį klausimą kavos mėgėjai ir profesionalūs baristos sprendžia jau daugelį metų. Neseniai atliktas Oregono universiteto mokslininko ir Joshua Mendezo Harperio tyrimas gali pateikti atsakymą į šį klausimą, rašo IFLScience.
Mokslininkai nustatė, kad kavos malimo metu atsirandanti statinė elektra gali neigiamai paveikti espresso kavos kokybę. Taip yra todėl, kad dėl statinės elektros sumaltoje kavoje gali susidaryti gumuliukų, todėl ją sunku išgauti tolygiai.
Norėdami išspręsti šią problemą, mokslininkai pasiūlė prieš ruošiant espresso kavą į maltą kavą įpilti nedidelį kiekį vandens. Įpylus vandens sumažėja statinė elektra, be to, malta kava sutankėja, o tai pagerina ekstrakciją.
Atlikdami eksperimentus mokslininkai nustatė, kad į vieną gramą maltos kavos įpylus vos kelis lašus vandens, espresso kavos kokybė gerokai pagerėja. Iš maltos kavos su vandeniu pagaminta espresso kava buvo vientisesnė, tirštesnė ir sodresnė.
“Šis tyrimas svarbus kavos gamintojams ir baristoms, nes parodo, kaip pagerinti espresso kavos kokybę”, – sakė vyresnysis tyrimo autorius Kristoferis Hendonas (Christopher Hendon).
Taigi, jei norite pasigaminti geriausią espresso kavą, vadovaukitės šiais patarimais:
- Naudokite šviežiai skrudintą kavą.
- Kavą sumalkite prieš pat ruošdami kavą.
- Naudokite tolygaus malimo kavos malūnėlį.
- Prieš ruošdami kavą į maltą kavą įpilkite nedidelį kiekį vandens.
Naudodamiesi šiais patarimais galėsite pasigaminti espresso kavą, kuri nustebins savo skoniu ir aromatu.