Kad daržovėse ir vaisiuose būtų mažiau kenksmingų medžiagų (nitratų), prieš vartojimą jie turi būti tinkamai apdoroti.
Minimaliomis dozėmis nitratai yra nekenksmingi, tačiau jei jų kiekis viršijamas, jie yra pavojingi sveikatai.
Taigi renkantis agurkus specialistai pataria rinktis nedidelius vaisius be geltonų dėmių. Tokiu atveju agurkus reikėtų nulupti. Nuo kopūstų reikėtų pašalinti keturis viršutinius lapus. O jaunas bulves reikėtų gerai išvirti.
Norėdami sumažinti nitratų koncentraciją, daržoves bent pusvalandį pamirkykite vandenyje. Taip pat verta daržoves virti, pavyzdžiui, iš burokėlių tokiu atveju bus pašalinta 40 proc. kenksmingų medžiagų, o iš bulvių – iki 80 proc.
Be to, ilgai laikant (2-3 mėnesius) nitratų kiekis daržovėse sumažėja 30-50 %.
Terminai, kuriais daržovės ir vaisiai sunoksta be “chemijos” pagalbos:
- Agurkai – nuo liepos pradžios iki vidurio.
- Braškės – gegužės pabaigoje-birželio pradžioje.
- Ridikėliai: ankstyvosios veislės – gegužės viduryje, vėlyvosios – birželio viduryje.
- Pomidorai – liepos pabaigoje-rugpjūčio viduryje.
- Cukinijos – birželio viduryje.
- Kopūstai – ankstyvieji – liepos antroje pusėje, vėlyvieji – iki rugsėjo.
- Arbūzai, melionai – liepos pabaigoje-rugsėjo pradžioje.