Kepti svogūnai – svarbus komponentas, naudojamas ruošiant įvairius patiekalus ir gerinantis jų skonį. Jį paruošti labai paprasta ir greita, bet svarbiausia neperkepti svogūno. Kepimui dažniausiai naudojami svogūnai arba poro šaknis. Skrudintas jis įgauna auksinę spalvą, būna švelnus ir saldaus skonio.
Kaip kepti svogūnus – patarimai
Prieš kepdami svogūnus reikia juos nulupti ir nupjauti uodegą. Jie supjaustomi kubeliais, žiedais arba pusžiedžiais.
Apkepkite keptuvėje. Vienai galvai naudokite maždaug 2–2,5 šaukšto aliejaus. Aliejus turi būti rafinuotas ir gerai įkaitintas.
Kepkite svogūną iki auksinės rudos spalvos penkias ar septynias minutes, visą laiką maišydami. Svogūną reikia pasūdyti kepant, kai jis tampa auksinės spalvos, o tada keptuvę uždengti dangčiu.
Jei reikia pakepinti svogūną, kad jis būtų saldus, kepimo metu užtenka įdėti šiek tiek cukraus. Vieno šaukšto užtenka maždaug 5 svogūnams. Tuo pačiu, siekiant skonio balanso, svarbu nepamiršti šiek tiek druskos.
Verta paminėti, kad pasauliniu mastu nėra labai svarbu, kokiame aliejuje geriau kepti svogūnus, viskas priklauso tik nuo užsibrėžtų tikslų.
Kad svogūnas taptų skaidrus, jį reikia kepti labai trumpai – kelias minutes, kol iš jo išgaruos drėgmė. Nepamirškite nuolat maišyti ir laiku nuimti nuo ugnies. Jei persistengsite, jis jau pradės įgauti auksinį atspalvį.
Beje, dar vienas naudingas patarimas, kaip kepti svogūnus, kad nebūtų kvapo. Norėdami tai padaryti, į beveik paruoštą keptą svogūną galite įpilti vieną ar du šaukštus vyno. Alkoholis greitai išgaruos, o aromatas taps daug malonesnis.