Visi žino, kad augimą skatinantys vaistai, antibiotikai ir hormonai naudojami žemės ūkyje, siekiant padidinti produktyvumą ir apsisaugoti nuo epidemijų. Kaip sumažinti jų poveikį gaminant maistą?
Kaip pašalinti antibiotikų pėdsakus iš mėsos ar žuvies?
Šiuolaikinė maisto pramonė negarantuoja mėsos ir žuvies produktų saugos, nors yra reglamentai dėl produktų kokybės ir grynumo. Kaip apsaugoti save ir savo šeimą, savarankiškai?
Tinkamai kepkite mėsą ir žuvį
Jei yra priežasčių baimintis, tuomet turėtumėte nusiraminti ir virtuvėje pritaikyti šiuos patarimus:
- Norint iš mėsos ar paukštienos pašalinti kenksmingas medžiagas, tarp jų ir antibiotikus, pirmiausia reikia pamirkyti vandenyje ir palaikyti apie valandą. Jei į vandenį įbersite šiek tiek druskos ar citrinos sulčių, tai padės iš mėsos „ištraukti“ pavojingus junginius.
- Ruošiant maistą terminis apdorojimas (kepimas, virimas, troškinimas) turi būti naudojamas pilnai, taip sunaikinamos kenksmingos medžiagos.
- Virkite patiekalus antriniame sultinyje. Išvirus mėsą verdame ne ilgiau 10-15 min., tada sultinį nupilame.
- Nuo skerdenos būtinai pašalinkite plėveles, odą ir riebalus, kuriuose susikaupia daugiausia kenksmingų medžiagų.
- Vertėtų apriboti subproduktų naudojimą, nes jie taip pat surenka kenksmingas medžiagas.