Kaip vizualiai atskirti nuodingą grybą nuo valgomo?


Kaip atskirti grybus

Grybautojui mėgėjui sunku iš karto nustatyti kuris grybas yra prieš jį – valgomas ar nuodingas. Kad išvengtumėte lemtingos klaidos ir nenusinuodytumėte, atsižvelkite į keletą patarimų, kurie padės vizualiai nustatyti grybo toksiškumą.

Dydis

Neimkite peraugusių grybų, nes jie dažniausiai bus sugedę ir pilni kirminų. Taip pat saugokitės grybų, kurių stiebas storėja link apačios.

Kvapas

Valgomasis grybas maloniai kvepia, turi grybų, miško kvapą. Nuodingas – turi labai aštrų ir nemalonų aromatą. Jis gali būti panašus į vaistus ar chlorą, gali būti rūgštus arba saldžiai saldus.

Spalva

Dažnai nuodingas grybas būna labai ryškios spalvos. Pavojingų grybų spalva ant kotų dalies kartais pasikeičia į mėlyną arba violetinę.

Bendra išvaizda

Grybas, kurio paviršiuje yra musių, dygliuočių ir kirmėlių, yra valgomas. Vabzdžiai netoleruoja nuodingų medžiagų.
Jei radote grybą be vamzdiško sluoksnio, kuris būdingas kai kurioms rūšims, vadinasi, tai grybas, kuris tik maskuojasi kaip valgomas.

Šioje interneto svetainėje galite susipažinti su valgomų grybų pavadinimais ir nuotraukomis: https://www.grybai.lt/valgomi/ 

Išeiti iš AMP versijos