Razinos dažnai naudojamos kepant, ruošiant maistą arba tiesiog kaip greitas sveikas užkandis. Rinkoje yra daugybė razinų veislių, kurios šiek tiek skiriasi viena nuo kitos maistingųjų medžiagų kiekiu.
Labiausiai paplitusios rūšys yra juodosios razinos, “Sultana” razinos, raudonos arba ugningosios razinos, tamsiosios razinos, žaliosios razinos ir auksinės razinos.
Razinų maistinė vertė
Razinose gausu natūralių cukrų, skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Nors yra daugybė razinų rūšių, dažniausiai jų maistinė vertė iš esmės nesikeičia.
Ketvirtadalyje puodelio razinų yra:
- Kalorijų: 120 kcal;
- Baltymų: 1 g;
- Riebalų: 0 g;
- Angliavandenių: 0,5 % (0,5 %): 32 g;
- skaidulinės medžiagos: 2 g;
- Cukrus: 26 g;
- Kalcis: 25 miligramai
- Geležis: 1 miligramas
Be to, razinos yra geras šaltinis:
- Kalio;
- Vario;
- Vitamino B6;
- Mangano;
- Boro;
- Vitamino C.
Kokia razinų nauda sveikatai?
Razinų nauda sveikatai, dėl kurios jos yra idealus užkandis mėgstantiems saldumynus:
- gali kontroliuoti hipertenziją;
- skatina žarnyno sveikatą;
- yra puikus antioksidantų šaltinis;
- dėl didelio geležies kiekio apsaugo nuo mažakraujystės;
- stiprina kaulus;
- palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą;
- gerina dantų būklę;
- padeda kontroliuoti svorį;
- padeda atsigauti po treniruotės.
Kaip geriausia valgyti razinas?
- Kaip užkandis;
- Mix – sumaišykite razinas su riešutais, sėklomis ir galbūt pasigaminkite gardų universalų mišinį.
- Įmaišykite į košę;
- Priedas prie jogurto;
- Kepimui;
- Salotoms;
- Ryžių patiekalams;
- Kokteilių ingredientas.