Daugelis žmonių yra įpratę nulupti absoliučiai visas daržoves, net agurkus, ypač jei jų odelė yra kartaus skonio. Su vaisiais tai daroma pasirinktinai, tačiau net ir tokiu atveju nežinoma, ar iš tiesų visą tai galima valgyti su žievele ir ar verta nuo vaisių pašalinti odelę, kad gautumėte kuo daugiau naudos sveikatai.
Persikai
Pirmiausia persikai naudingi lieknėjantiems – jų sudėtyje yra svarbaus natūralaus antioksidanto – chlorogeno rūgšties. Ji neleidžia riebalams kauptis kepenyse, lėtina svorio augimą ir mažina diabeto riziką. Didžiausia šios medžiagos koncentracija yra kaip tik žievelėje, todėl ar būtina nuo persikų šalinti žievelę – taip, jei esate pasirengę perpus sumažinti vaisių naudingumą.
Kodėl nereikėtų valgyti persikų su žievele
Vienintelė priežastis, dėl kurios to daryti nereikėtų, yra gastronominiai ir higieniniai niuansai. Pirma, daugeliui žmonių tiesiog nepatinka būtent šios žievelės skonis, o antra, ne visada įmanoma kokybiškai nuplauti nešvarumus, dėl to vėliau jie girgžda ant dantų kartu su persiku.
Agurkai
Agurkų žievelė turi rekordiškai daug skaidulinių medžiagų, kalio, beta karoteno ir kitų maistinių medžiagų. Tie žmonės, kurie turi įprotį nukirpti žievelę, atima iš savęs dalį šių vitaminų. Jie nežino, kad reguliariai vartojant agurkus kartu su žieve, organizmas mažiau linkęs į vidurių užkietėjimą ir kraujo krešulius. Dar vienas pliusas yra tai, kad jis gerina regėjimą ir stiprina kaulus.
Naudingas dalykas: gavus agurką su odele, virškinimo traktas jį virškins 2 valandas (tai ilgas sotumas), o be odelės – 20 minučių, tada vėl būsite alkani.
Slyvos
Skaidulos ir vitaminas C yra du pagrindiniai slyvų sudėties komponentai, be to, vaisiai laikomi geru antioksidantu. Visi žino, kad šis vaisius yra “vidurius laisvinantis”, kuris teigiamai veikia žarnyną, jei neviršijate leistinų vartojimo normų.
SVARBU: slyva yra tikras išsigelbėjimas hipertenzija sergantiems žmonėms, nes gali sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Baklažanai
Jei esate įpratę lupti baklažanus, būkite pasiruošę – šiuo atveju jūsų organizmas gauna tik vandenį, esantį minkštime. Visi naudingiausi dalykai (skaidulos, flavonoidai ir magnis) yra žievelėje. Valgydami baklažanus su žievele, sumažinsite uždegimo riziką organizme ir cholesterolio kiekį.
Norėdami valgyti baklažaną su odele ir nesiraukšlėti nuo kartumo, rinkitės daržovę lygia odele – kitaip ji pasirodys sena ir gali būti karti.
Obuoliai
Kaip rodo praktika, kai kurie žmonės obuolius nulupa nuo žievės dėl jos kietumo, kartumo ir nemalonios funkcijos laikytis dantyse. Be to, obuolių odelėje gali kauptis pesticidai, kuriais apdorojami vaisiai. Tačiau iš tiesų žievelėje yra netirpios ląstelienos, vitamino C, vitamino A ir kvercetino – medžiagos, padedančios kovoti su širdies ligomis ir alergijomis.
Naudingas dalykas: mitybos specialistai teigia, kad cukraus kiekiui kraujyje normalizuoti pakanka vieno obuolio per dieną.
Kodėl negalima valgyti kivių su žievele?
Egzistuoja nuomonė, kad jei nuolat vartosite kivius su žievele, galite “užsidirbti” dermatitą ir virškinimo trakto sutrikimus. Tai įmanoma, jei suvalgysite daugiau nei 1 kivį per dieną, tačiau jei neviršysite dozės, problemų nekils.
Kiviai su žievele yra reikalingi, svarbūs ir labai naudingi – juose yra vitamino C ir kalio, o tai labai svarbu tiems, kurie kenčia nuo dažno vidurių užkietėjimo. Kivio odelėje taip pat yra pakankamai skaidulinių medžiagų, kurios būtinos, kad nesusirgtumėte diabetu ir širdies ligomis.
Ar galite valgyti mango žievelę?
Paprastai mangai valgomi su žievele arba be jos – nepriklausomai nuo pasirinkto būdo, šis atogrąžų vaisius yra labai naudingas. Jame gausu vitaminų – B, A, E, K grupės, taip pat beta karotino, kalio, magnio ir mangano. Mango galima valgyti ir su žievele, kurioje taip pat gausu žmogui reikalingų medžiagų, tačiau verta būti atsargiems.