Vasaros pabaiga ir rudens pradžia – figų sezonas. Parduotuvių lentynose pasirodo švieži violetiniai vaisiai, savo forma primenantys mažus svogūnėlius. Beje, ar žinojote, kad valgyti spalvingus vaisius yra labai sveika?
Šviežios figos puikiai dera su šviežiomis žolelėmis ir papildo pažįstamus patiekalus. O ne sezono metu galite naudoti džiovintas – jos ne mažiau skanios ir turtingos maistingųjų medžiagų. Straipsnyje paaiškiname, ar figas galima vadinti vaisiais, kuo jos naudingos, kaip jas valgyti ir gaminti.
Kas yra figmedis ir kaip jis atrodo?
Figos yra subtropinio figmedžio vaisiai. Kartais ji vadinama “vyno uoga”. Kai vaisius pernoksta, jis pradeda fermentuotis, o tai būdinga ir vyno gamybos procesui – iš čia ir įdomus pavadinimas.
Tačiau figos nėra nei uogos, nei vaisiai, nei daržovės. Teisingiau būtų ją vadinti kopūstu. Jis susidaro apdulkinus figų žiedus, kurie virsta sultingais valgomais vaisiais.
Dažniausiai sutinkamos dvi figų rūšys: violetinė – vidutinio saldumo su kieta odele – ir žalia – plona odele ir intensyvesnio saldaus skonio.
Figų istorija ir iš kur jos kilusios
Figos pradėjo augti Arabijos pusiasalio žemėse, o vėliau buvo atvežtos į Viduržemio jūros regioną ir Artimuosius Rytus. Augalas nereiklus, bet vis dėlto jam reikia daug saulės, todėl į mūsų šalį tiekiamas iš Abchazijos, Uzbekistano, Armėnijos, Turkijos ir Kinijos.
Subrendusios ir valgymui paruoštos figos atvežamos iš saulėtosios Turkijos, Egipto ir net iš Krymo.
Kuo naudingos figos?
Figos laikomos labai naudingu vaisiumi, bet kodėl? Šviežiuose vaisiuose gausu maistingųjų medžiagų, vienoje nedidelėje šviežioje figoje (40 g) yra:
- Kalorijų: 30 kcal.
- Baltymų: 0,3 g.
- Riebalų: 0,1 g.
- Angliavandenių: 8 g.
- Skaidulinių medžiagų: 1 g.
- Vario: 3 %*
- Magnio: 2 %.
- Kalio: 2%
- Riboflavinas: 2 %.
- Tiamino: 2 %.
- Vitamino B6: 3%
- Vitamino K: 2%
Dėl vaisiuose esančio cukraus, figose yra palyginti daug kalorijų. Tačiau, jei vartojamos nedideliais kiekiais kaip užkandis ar priedas prie pagrindinio patiekalo, jos bus tik naudingos organizmui. Dienos porcija figų yra 80-100 g šviežių (2-3 vnt.) arba 30-40 g džiovintų (3-4 vnt.).
Šviežios ir džiovintos figos
Verta prisiminti, kad 100 g šviežių ir 100 g džiovintų figų kaloringumas labai skiriasi dėl skirtingo skysčio kiekio. Tokio paties svorio džiovintose figose bus maždaug 3-4 kartus daugiau maistingųjų medžiagų ir kalorijų nei šviežiose.
100 g šviežių figų kaloringumas:
- Kalorijų kiekis: 74 kcal.
- Baltymų: 0,7 g.
- Riebalai: 0,3 g.
- Angliavandenių: 19,2 g.
100 g džiovintų figų:
- Kalorijos: 249 kcal.
- Baltymų: 3,3 g.
- Riebalai: 0,9 g.
- Angliavandeniai: 63,8 g.
Figų nauda sveikatai
Atlikti įvairūs tyrimai apie figų naudą organizmui. Kol kas jų nepakanka galutinėms išvadoms padaryti, tačiau galime pasidalyti kai kurių iš jų rezultatais:
- Figos nuo seno naudojamos kaip naminė alternatyva vidurių užkietėjimo gydymo priemonėms. Jose yra skaidulų, kurios gali skatinti virškinamojo trakto sveikatą, nes minkština ir didina išmatų tūrį bei veikia kaip prebiotikas arba maisto šaltinis žarnyne gyvenančioms sveikoms bakterijoms. Tyrimas, kuriame dalyvavo dirgliosios žarnos sindromu sergantys žmonės, parodė, kad du kartus per dieną suvalgius po keturis figų vaisius labai sumažėjo simptomų, įskaitant skausmą, pilvo pūtimą ir vidurių užkietėjimą.
- Figų vartojimas taip pat teigiamai veikia kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje, o tai padeda pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą ir sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Manoma, kad figos taip pat gali turėti įtakos vėžinių ląstelių augimui. In vitro tyrimais nustatyta, kad figų lapai ir juose esantis lateksas veikia prieš storosios žarnos, krūties, gimdos kaklelio ir kepenų vėžį.
- Figos gali turėti teigiamą poveikį odai, ypač sergantiems dermatitu arba žmonėms, kuriems pasireiškia odos sausumas ir niežulys. Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo šia uždegimine liga sergantys vaikai, nustatyta, kad iš džiovintų figų vaisių ekstrakto pagamintas kremas padėjo labiau nei hidrokortizono kremas.
Kokie yra figų pavojai?
Figos nėra visiškai pavojingos, tačiau jas reikėtų vartoti atsargiai:
- Figos gali sukelti viduriavimą. Tačiau tai priklauso nuo suvalgytų vaisių kiekio. Kažkas gali suvartoti kasdienę porciją be simptomų, o kažkas jausdamasis riboja arba visiškai išbraukia produktą iš raciono.
- Figos taip pat įtrauktos į augalinių maisto produktų, sukeliančių “latekso ir vaisių sindromą” – alerginę būklę, atsirandančią dėl kryžminio jautrumo lateksui ir kelių rūšių maisto produktams, įskaitant figas, papajas, avokadus, bananus, pasifloras, melionus, mangus, kivius, ananasus, persikus ir pomidorus, sąrašą. Šiems produktams alergiški žmonės gali būti jautrūs alerginei reakcijai į latekso produktus.
Kaip išsirinkti, laikyti ir valgyti figas?
Perkant figas reikia atsižvelgti į keletą niuansų:
- Kad suprastumėte, ar figos prinokusios, pakanka paimti jas į rankas ir šiek tiek suspausti. Vaisius turi būti lengvai spaudžiamas.
- Ant figos neturėtų būti dėmių ar pažeidimų.
- Jei ant žievelės yra nedidelis baltas šašas, nesijaudinkite, taip atsitinka dėl didelio cukraus kiekio.
- Kokybiškų vaisių skonis turėtų būti saldus, be rūgštelės.
- Nereikėtų pirkti daug figų. Tai greitai gendantis produktas, kurį reikėtų nedelsiant suvalgyti. Tačiau iki trijų dienų jas galima laikyti šaldytuve inde arba suvyniotas į popierių ar servetėlę, kad nesugertų kitų maisto produktų kvapų. Jei namo parsinešėte neprinokusių vaisių, galite juos 2-3 dienas palikti ant lentynos sausoje, tamsioje vietoje, kad sunoktų.
- Ilgesniam laikymui geriau įsigyti džiovintų figų, kurios nesugenda iki šešių mėnesių. Jas galima palikti šaldytuve inde arba pakuotėje. Tačiau būtina kartkartėmis patikrinti ir, jei reikia, atsikratyti sugedusių vaisių. Prieš naudodami džiovintas figas, pusvalandį pamirkykite jas šiltame vandenyje.
- Saldžios, puikiai prinokusios figos švelniai džiovinamos, kad taptų sveiku užkandžiu, apetitą žadinančiu užkandžiu ir gurmanišku rytietiškų patiekalų, aromatinių kąsnelių, desertų ir kepinių ingredientu.
- Figas geriausia valgyti žalias. Pakanka perpjauti vaisių per pusę ir šaukšteliu išimti minkštimą arba valgyti su žievele, jei ji nėra labai kieta. Tačiau jei norite išbandyti kažką naujo arba nustebinti artimuosius, verta derinti su kitais produktais.