Svieste yra labai daug riebalų – mažiausiai 70 %. Tačiau šis produktas yra būtinas žiemą.
Sviestas yra labai vertingas ir maistingas produktas. Svieste gausu vitaminų, ypač A ir D. Žiemą sviestas ne tik padės palaikyti organizmą mikroelementais, bet ir yra geras energijos šaltinis. Sviestas gerai pasisavinamas ir ypač naudingas dirbantiems fizinį darbą.
Tačiau yra ir apribojimų. Sviestas nerekomenduojamas pacientams, sergantiems nutukimu, hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligomis bei ūminiu pankreatitu. Suaugęs žmogus per dieną gali suvalgyti 20-30 g sviesto, vaikas – 10 g. Vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems kraujagyslių problemų, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje ar svorio problemų, patariama susilaikyti nuo sviesto vartojimo.
Augaliniai aliejai ir riebi žuvis gali padėti pakeisti sviestą mityboje. Menkių kepenys yra geras vitamino D šaltinis, o vitamino A galima gauti iš visų oranžinės spalvos vaisių ir daržovių.
Specialistai nerekomenduoja sviesto naudoti kepimui. Jis vos atlaiko 150 laipsnių temperatūrą ir visos maistinės medžiagos yra sunaikinamos. Todėl jo geriau dėti į paruoštus patiekalus.