Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad skardinė yra visiškai saugi tara, neturinti įtakos cheminei gėrimo sudėčiai. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad taip nėra.
Mokslininkai nustatė, kad skardinės turinyje dažnai būna padidėjęs slėgį didinančios medžiagos kiekis. Ši medžiaga vadinama bisfenoliu A ir naudojama skardinėms apsaugoti nuo purvo ir infekcijų gamybos metu.
Remiantis eksperimentų rezultatais, žmonių, kurie reguliariai gėrė gėrimus iš skardinių, šlapime bisfenolio A kiekis padidėjo 1600 %. Dėl to padidėjo jų kraujospūdis.
Mokslininkai pažymi, kad tai neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, o žmonėms, kurie jau serga atitinkamomis ligomis, gresia rimtos komplikacijos.
Kas yra Bisfenolis A (BPA)?
Bisfenolis A (BPA) – tai žmogaus sveikatai pavojinga medžiaga. Ji yra sudedamoji epoksidinių dervų, naudojamų maisto pakuotėms lakuoti apsauginiu sluoksniu, dalis.
Pakuotės su epoksidinėmis dervomis, kuriose yra BPA, naudojamos, nes:
- Prailgina konservuoto maisto galiojimo laiką.
- Apsaugo nuo bakterinės taršos, nes lakas sudaro papildomą apsauginį sluoksnį.
- Apsaugo produktą nuo galimos sąveikos (ypatingai, jei produktas yra rūgštus) su pakuotės skarda, kurioje gali būti sunkiųjų metalų.
- Neturi skonio, kvapo ir spalvos.
- Yra nebrangios ir lengvai naudojamos.