Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • Paieška
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Prisijungti
  • Registruotis
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
KAIPKADA.LT - Naujienos, žinios, straipsniai, receptai, horoskopai
  • STRAIPSNIAI
    • Naujienos
    • Patarimai
    • Atsakymai į klausimą “Kaip…?”
    • Atsakymai į klausimą „Kada…?“
    • Automobiliai / Motociklai / Transporto priemonės
    • Butai / Namai
    • Kompiuteriai / TV / Telefonai
    • Grožis / Stilius
    • Gyvūnai / Gamta
    • Maistas / Gėrimai
    • Internetas / WEB
    • Saugumas
    • Sportas / Sveikata
    • Kita
  • KRAŠTOVAIZDIS
    • Augalai
    • Sodo priežiūra
    • Kambariniai augalai
    • Pasaulio sodai
  • SANTYKIAI IR PSICHOLOGIJA
    • Santykiai
    • Ji ir Jis
    • Psichologija
    • Vaikai
  • TECHNOLOGIJOS
    • Apžvalgos ir naujienos
    • Kompiuteriai
    • Telefonai
  • RECEPTAI
    • Apkepai
    • Bulvės
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Grill (Kamado)
    • Grybai
    • Iš miltų
    • Keksai
    • Kokteiliai
    • Košės
    • Ledai
    • Makaronai
    • Mėsa
    • Mišrainės
    • Padažai
    • Pica
    • Pyragai
    • Salotos
    • Sriuba
    • Suši
    • Tortai
    • Užkandžiai
    • Velykos
    • Žuvis
  • HOROSKOPAI
    • Horoskopai metams
    • Horoskopas mėnesiui
    • Zodiako ženklai
  • ORAI
    • Faktiniai orai Lietuvoje
    • Bangos Baltijos jūroje
    • Orų žemėlapis (realiu laiku)
    • Krituliai Europoje
    • Žemės magnetinis aktyvumas (grafikas)
KAIPKADA.LT - Naujienos, žinios, straipsniai, receptai, horoskopai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai

Kodėl kai kurie žmonės nemėgsta kavos: netikėtas mokslininkų atsakymas

Sandra Alšauskienė
2023 10 12 | 10:10
Maistas / Gėrimai, Sportas / Sveikata
0
Kavos skonis

Kavos skonis ne visiems žmonėms yra vienodas. Tai, kaip mes suvokiame kavą, ar mums patinka jos skonis ir ne, daugiausia lemia genai. Ir būtent vienas genas – CYP1A2 – daro didelę įtaką organizmo jautrumui kofeinui. CYP1A2 kontroliuoja fermentą, dar vadinamą CYP1A2, kuris atsakingas už kofeino skaidymą ir jo pašalinimą iš organizmo, rašo “The Washington Post“.

Kaip paaiškino Toronto universiteto dietologijos profesorius Ahmedas El-Sohemi, maždaug pusė visų žmonių turi dvi CYP1A2 “greitojo” varianto kopijas, todėl jie “greitai” metabolizuoja kofeiną. Kiti 40 % turi tik vieną kopiją ir yra “lėtieji” medžiagų apykaitos dalyviai, o likusieji 10 %, neturintys nė vienos kopijos, yra “itin lėti” medžiagų apykaitos dalyviai.

Priklausomai nuo jūsų medžiagų apykaitos, organizmas gali užtrukti nuo dviejų iki aštuonių valandų, kad pašalintų pusę kofeino. Tačiau kofeino medžiagų apykaitos greitis nėra vienintelis veiksnys, turintis įtakos tam, kaip jaučiatės gerdami kavą ar kofeino turinčius gėrimus.

Kaip pažymėjo Bowdoin koledžo neurobiologijos programos direktorius Manuelis Diazas-Riosas, kofeinas veikia prisijungdamas prie smegenyse esančių adenozino receptorių, kurie turi įtakos žmogaus poreikiui miegoti, ir blokuoja jų suaktyvėjimą. Šių receptorių skaičių smegenyse lemia ir genetika, ir reguliariai suvartojamo kofeino kiekis. Pavyzdžiui, jei reguliariai geriate daug kavos ir šie kanalai nuolat blokuojami, organizmas tai kompensuoja sukurdamas daugiau adenozino receptorių. Tam pačiam poveikiui pasiekti reikia daugiau kofeino, todėl padidėja jūsų jautrumas kofeinui.

Kai kurie žmonės nemėgsta kavos

Tačiau kai kurie žmonės, pasak Diaz-Rios, iš pradžių natūraliai turi didesnį kai kurių neuroreceptorių kiekį nei kiti. Ir “jei esate žmogus, kuris genetiškai tiesiog gamina daug šių receptorių, tikriausiai būsite mažiau jautrus kofeinui” nei kiti. Šie žmonės turi tiek daug adenozino receptorių, kad reguliarus ar net per didelis kavos kiekis neužblokuos jų visų.

Genetika taip pat gali turėti įtakos kavos pasirinkimui. Tyrimai parodė, kad žmonės, turintys genetinių variantų, susijusių su dideliu jautrumu kofeinui, rečiau mėgaujasi karčiu tamsios kavos skoniu.

Jautrumas kofeinui priklauso ne tik nuo to, ar išgėrę kavos jaučiatės žvalūs. Jautrumo kofeinui genetika taip pat turi įtakos širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Pavyzdžiui, tyrėjai nustatė, kad lėtą medžiagų apykaitą turintiems žmonėms daugiau puodelių kavos per dieną išgerti buvo susiję su didesne širdies smūgio rizika. Žmonėms, kurių medžiagų apykaita greita, tokia padidėjusi rizika nebuvo nustatyta.

Lėtos medžiagų apykaitos žmonėms, kurie gėrė daug kavos, taip pat buvo didesnė rizika susirgti kitomis ligomis, pavyzdžiui, hipertenzija ir inkstų ligomis. El-Sohemi teigė, kad šie rezultatai reiškia, jog kofeinas, užsilaikydamas kraujyje, gali pakenkti organizmo audiniams, nors kaip tai vyksta, neaišku. Galbūt žmonės, kurių medžiagų apykaita greita, kofeiną suskaido pakankamai greitai, kad jis nepadarytų žalos.

Be to, mokslininkų teigimu, kofeino poveikis skirtingiems žmonėms gali labai skirtis. Geriamieji kontraceptikai gali sumažinti CYP1A2 aktyvumą ir padidinti jautrumą kofeinui. Rūkymas padidina CYP1A2 aktyvumą, todėl rūkaliai greičiau pasisavina kofeiną.

Be to, žmonės, sergantys dėmesio trūkumo ir hiperaktyvumo sutrikimu (ADHD), gali skirtingai reaguoti į kofeiną. Sergančiųjų ADHD smegenys dažnai nepakankamai stimuliuojamos ir negauna pakankamai dopamino, sakė Sarah Karalunas iš Purdue universiteto. Kadangi kofeinas yra stimuliatorius, galintis padidinti dopamino gamybą smegenyse, jo vartojimas gali padėti ADHD sergančiam asmeniui iš šio deficito pereiti į optimalesnį funkcionavimo lygį, pažymėjo ji. Tačiau kofeinas gali sukelti pernelyg didelę ADHD vaistus vartojančių asmenų stimuliaciją. Šie vaistai veikia didindami dopamino ir noradrenalino kiekį smegenyse, todėl kofeino pridėjimas gali sukelti šalutinį poveikį.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Žymės: kavasveikata
Sandra Alšauskienė

Sandra Alšauskienė

Esu baigusi Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą. Turiu aukštąjį išsilavinimą farmacijos srityje. Publikuoju straipsnius (KAIPKADA.LT interneto svetainėje) sveikatos ir sporto temomis. Susisiekti galite el. paštu: sandra@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614

Jus gali sudominti

Mėsos marinavimas - tobulas marinatas
Maistas / Gėrimai

Kaip marinuoti mėsą, kad ji būtų neįtikėtinai skani: kulinarinis triukas

2023/02/02 | 13:58
Šaldyta arba atlaidinta žuvis
Maistas / Gėrimai

Kuri žuvis saugesnė ir skanesnė: šaldyta ar gyva iš parduotuvės?

2023/11/29 | 08:30
geriausi produktai atsikratyti pilvo riebalų
Grožis / Stilius

5 produktai, kurie padės greičiau atsikratyti pilvo riebalų

2022/11/24 | 08:00
Maisto šildymas
Maistas / Gėrimai

Kodėl maisto negalima pašildyti daugiau nei vieną kartą: aiškina specialistai

2023/03/11 | 08:20
Žuvies kepimas keptuvėje
Maistas / Gėrimai

Patarimai: kaip kepti žuvį, kad keptuvė ir virtuvė būtų švari?

2023/03/04 | 14:00
3 patarimai kokiu bulviu nereiketu valgyti
Maistas / Gėrimai

3 patarimai, kokių bulvių nereikėtų valgyti

2021/10/11 | 20:43
Parašyti komentarą

KAIPKADA.LT LOGOTIPAS / JUODAS

© 2023 Visas turinys, jeigu nėra nurodytas kitas šaltinis, yra portalo nuosavybė ir jį kopijuoti be raštiško sutikimo yra draudžiama.

Gauti iš google play 200x60

KAIPKADA.LT

Šlaito g. 1, 96362 Lingiai

Lietuva

redakcija@kaipkada.lt

+37069572614

  • Pradžia
  • Straipsniai
    • Naujienos
    • Apžvalgos ir naujienos
    • Patarimai
    • Sportas / Sveikata
    • Maistas / Gėrimai
    • Gyvūnai / Gamta
    • Kita
  • Horoskopai
    • Horoskopas mėnesiui
    • Horoskopai metams
    • Zodiako ženklai
  • Sodas / Kraštovaizdis
    • Sodo priežiūra
    • Augalai
    • Kambariniai augalai
    • Pasaulio sodai
  • Psichologija / Santykiai
    • Psichologija
    • Santykiai
    • Ji ir Jis
    • Vaikai
  • Receptai
  • Privatumo politika
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Prisijungti
  • Registruotis

Sveiki sugrįžę!

Prisijunkite prie savo paskyros žemiau

Pamiršote slaptažodį? Registruotis

Sukurti paskyrą!

Norėdami užsiregistruoti, užpildykite žemiau esančias formas

Visi laukai yra privalomi. Prisijungti

Atkurkite slaptažodį

Įveskite savo vartotojo vardą arba el. pašto adresą, kad iš naujo nustatytumėte slaptažodį.

Prisijungti

Pridėti KAIPKADA.LT prie pagrindinio ekrano?

Pridėti
Eiti į AMP
Dalintis...
CopyEmailFacebookLineLinkedInMessengerPinterestPrintRedditSMSTelegramTumblrXWhatsApp