Paprotys prie kavos patiekti vandens atkeliavo iš Turkijos. Svetingi šeimininkai svečiams patiekdavo kavos ir vandens, kad sužinotų, ar jie yra alkani. Alkanas svečias pasirinkdavo stiklinę vandens, o sotus – kavos. Ši tradicija paplito ir kitose šalyse, įskaitant Europą.
Kavos degustacija
Profesionalūs kavos degustatoriai ant stalo visada turi vandens. Vanduo padeda išvalyti skonio receptorius tarp skirtingų kavos mėginių degustacijų.
Šiuolaikinis kavos patiekimas
Daugelyje kavinių, ypač tų, kurios specializuojasi kavos gamyboje, patiekiama stiklinė vandens. Pagrindinė vandens funkcija prieš kavą – išvalyti receptorius. Jei prieš kavą ką nors suvalgėte, gurkšnis vandens padės visiškai mėgautis gėrimo skoniu.
Skirtingos šalys, skirtingi papročiai
Skirtingose šalyse galioja skirtingos vandens patiekimo prie kavos taisyklės.
Pavyzdžiui, Italijoje ir Prancūzijoje įprasta prieš kavą išgerti šiek tiek vandens. Tuo tarpu Skandinavijos šalyse karštas vanduo patiekiamas siekiant atskiesti pernelyg stiprią kavą.