Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kodėl po pieno gėrimo skauda skrandį – kas yra laktozės netoleravimas, kaip to išvengti?

Mindaugas Bružas
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais,...
3 min. skaitymo

Kas yra laktozė? Tai specifinis fermentas, kurį gamina kasa, iš kurio jis patenka į plonąją žarną. Kai ateina maistas, kasa išskiria fermentus, reikalingus maistui skaidyti. Laktazės fermentas yra sukurtas specialiai suskaidyti pieno produktus ir juose esančią laktozę.

Laktozės netoleravimas – tai organizmo gebėjimo virškinti laktozę – piene, grietinėlės, jogurto, grietinės ir kituose pieno produktuose esančio cukraus – pažeidimas.

Laktozės netoleravimo tipai

Įgimtas laktozės netoleravimas arba įgimta alaktazė yra sutrikimas, kai kūdikiai negali vartoti motinos pieno ar pieno mišinio, nes jų organizmas negali suskaidyti šiuose produktuose esančios latozės.

Šios netoleravimo formos pasekmė – stiprus viduriavimas, vaikui, kuriam nustatyta tokia diagnozė, jei ir toliau duosite įprastą pieną ar mišinį, gali pasireikšti stipri dehidracija, jis numes svorio. Įgimtas laktozės trūkumas kūdikiams yra gana reta liga.

Dažnesnis dalinis pieno produktų trūkumas. Tokia liga pasireiškia suaugusiems ir yra susijusi su laktazės gamybos sumažėjimu, kuris atsiranda po vaikystės, vadinamuoju „laktozės neišsilaikymu“. Būtent šiems žmonėms, vartojant pieno produktus, kuriuose yra laktozės, gali skaudėti skrandį, jausti pilvo pūtimą, vidurių pūtimą, pykinimą, viduriavimą. Šie simptomai prasideda nuo 30 minučių iki 2 valandų po pieno produktų valgymo.

Daugelis žmonių, turinčių dalinį laktozės netoleravimą, gali vartoti tam tikrų rūšių pieno produktus be šalutinio poveikio. Dažnai tokie žmonės prastai arba visai nevirškina šviežio pieno, tačiau gali nevaržomai valgyti, pavyzdžiui, jogurtą. Ir viskas dėl to, kad tokiame pieno produkte kaip jogurtas rūgimo procesai suskaido didžiąją dalį piene esančios laktozės.

Karvė

Laktozės netoleravimo simptomai ir testai

Pastebėjus, kad suvalgius pieno produktų skauda skrandį, pučia pilvą, viduriuoja, galite įtarti laktozės skaidymo problemą. Kreipkitės į gydytoją ir atlikite atitinkamus tyrimus – testus. Analizė atliekama ne iš kraujo, o nubraukiant šepetėliu nuo gleivinės skruosto.

Genetinė analizė parodys, kad jūs arba visiškai netoleruojate laktozės, arba jums gresia antrinis laktazės netoleravimas.

Ką daryti, jei netoleruojate laktozės

Vadinamojo suaugusiojo tipo laktozės trūkumas būna tada, kai po tam tikro amžiaus žmogui sumažėja fermento aktyvumas.

Gali padėti specialios tabletės ar lašeliai su fermentu laktoze. Jie sumažina simptomų sunkumą žmonėms, kuriems trūksta fermentų.

Paprastai laktozės netoleravimas nesukelia problemų vartojant vaistus, kurių sudėtyje yra laktozės, tačiau kai kuriais atvejais į tai vis tiek reikia atsižvelgti.

Be to, žmogus turi daugybę skirtingų adaptacinių mechanizmų, padedančių pasisavinti laktozę net ir esant reikalingo fermento trūkumo sąlygoms. Nors apie pusė suaugusiųjų kenčia nuo laktozės netoleravimo, ne visi apie tai žino. Ir viskas dėl to, kad jų žarnyne esančios bifidobakterijos pačios fermentuoja laktozę, ir jokių simptomų nepasireiškia.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

TEMOS:
Pasidalinkite šiuo straipsniu
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus