Po valgio organizmas pradeda gaminti daugiau serotonino, kuris, be kitų funkcijų, reguliuoja miego ir budrumo ciklą.
Mieguistumas po valgio yra daugeliui iš mūsų pažįstamas reiškinys. Kodėl po vakarienės jaučiamės tokie mieguisti? Šio reiškinio priežastys yra įvairios ir apima ne tik maisto virškinimą, bet ir hormonus, fizinio aktyvumo lygį ir miego kokybę.
Viena iš pagrindinių mieguistumo po valgio priežasčių yra virškinimo procesas. Tam organizmui reikia nemažai energijos, ypač kai valgomas sunkus ir riebus maistas. Energija, kuri galėtų būti naudojama budrumui palaikyti, sunaudojama virškinimui, o tai sukelia nuovargio jausmą.
Svarbus vaidmuo tenka ir hormonų įtakai. Pavalgius organizmas pradeda gaminti daugiau serotonino, kuris, be kitų funkcijų, reguliuoja miego ir budrumo ciklą. Šis poveikis ypač pastebimas suvalgius patiekalą, kuriame gausu baltymų ir angliavandenių, kuriame yra triptofano – aminorūgšties, iš kurios organizmas sintetina serotoniną.
Be to, miego trūkumas ir netinkamas miego režimas gali lemti, kad po valgio jausitės mieguisti. Jei apskritai nepakankamai miegate, jūsų organizmui bus sunkiau išlikti budriam, ypač po valgio. Taip pat svarbu prisiminti alkoholio poveikį miego kokybei: nors jis gali padėti užmigti, alkoholio vartojimas mažina miego kokybę ir gali sukelti mieguistumą dieną.
Norint susidoroti su mieguistumu po valgio, rekomenduojama valgyti saikingai ir vengti persivalgyti prieš miegą. Taip pat svarbu stebėti savo miego režimą ir užtikrinti, kad pakankamai pailsėtumėte. Jei reikia, trumpas dienos miegas gali padėti susidoroti su nuovargiu, tačiau geriau apriboti jo trukmę, kad nesutrikdytumėte nakties miego.