Tikriausiai žinote tą jausmą. kai po sočių pusryčių, pietų ar vakarienės jaučiatės pavargę. Užuot jautęsi energingi, būname mieguisti. Pasirodo, yra daugybė priežasčių, kurios lemia tokią būseną.
Jaustis pavargusiam po valgio yra gana dažnas reiškinys. Maisto virškinimas iš tikrųjų yra didelis darbas, reikalaujantis daug energijos, todėl ir jaučiamės pavargę.
Insulinas, kasos gaminamas hormonas, kontroliuojantis cukraus kiekį kraujyje, turi didelę įtaką energijos kiekiui po valgio. Valgant insulino kiekis smarkiai pakyla, o baigus valgyti insulino kiekis sumažėja, todėl žmonės gali jaustis pavargę. Tai normalus procesas ir mieguistumas neturėtų trukti ilgai.
Norėdami išvengti mieguistumo ir nuovargio po valgio, į savo mitybą įtraukite sudėtinių angliavandenių, sveikų riebalų, baltymų ir skaidulinių medžiagų. Kasdien judėkite, miegokite ne mažiau kaip 7 valandas ir nuolat gerkite vandenį.
Nuovargio po valgio priežastys
Su maistu išgėrėte alkoholio
Dėl taurės vyno po valgio galite jaustis mieguisti. Pasak Harvardo sveikatos ekspertų, alkoholis yra raminamoji priemonė.
Jūsų maiste buvo daug riebalų ir angliavandenių
Valgydami maistą, kuriame yra riebalų ir angliavandenių, dažnai galite jaustis vangūs. Taip yra dėl hormono cholecistokinino, kuris išsiskiria iš plonosios žarnos.
Kai kurie hormonai išsiderina
“Kai triptofano turtingas maistas suvartojamas dideliais kiekiais vieno valgymo metu, ypač su angliavandenių turtingu maistu, praėjus kelioms valandoms po valgio galite jaustis pavargę”, – sako mitybos specialistė Melissa Perst.
Triptofano dažnai randama kalakutienoje, vištienoje, piene, duonoje, šokolade, tuno konservuose, čederio sūryje ir žemės riešutuose. Ši nepakeičiamoji aminorūgštis padeda organizmui gaminti atsipalaidavimo hormonus serotoniną ir melatoniną.
Suvalgėte gana gausius pietus
Kartais nuovargio jausmas po valgio labiau susijęs su tuo, kiek suvalgėte, o ne su tuo, ką valgėte.
“Kuo daugiau maisto suvalgote, tuo daugiau energijos organizmui reikia jam suvirškinti”, – sako ekspertai.