Kokie produktai gali sukelti spuogus?


Spuogų atsiradimas

Neteisingas maitinimasis, miego trūkumas ir dažnas stresas gali sukelti ne tik įprastas problemas, bet ir paskatinti spuogų atsiradimą įvairiose kūno vietose. Mitybos specialistai žino: jei susiduriate su dažnais spuogais, tai gali būti susiję su tam tikru maisto produktu.

Rafinuoti grūdai ir cukrus

Daugybė tyrimų rodo, kad žmonės, kurių racione yra daug rafinuotų angliavandenių, dažniau patiria reguliarius bėrimus, paraudimą ir net spuogus.

Rafinuoti angliavandeniai greitai padidina cukraus kiekį kraujyje ir skatina insulino išsiskyrimą.

Pastarasis aktyvina androgenus – hormonus, kurie provokuoja odos ląsteles išskirti daugiau riebalų. Dėl to padidėja porų užteršimo pavojus ir bėrimas tampa tikra problema. Pateikiame sąrašą produktų, kurių vartojimas turėtų būti saikingas ir subalansuotas:

– duona, krekeriai, dribsniai, desertai iš baltų miltų;
– baltų miltų makaronai;
– balti ryžiai ir ryžių makaronai;
– gazuoti gėrimai, cukrumi saldinti gėrimai;
– saldikliai (cukranendrių cukrus, klevų sirupas, medus arba agavos).

Pieno produktai

Specialistai pabrėžia, kad pieno produktų mėgėjai keturis kartus dažniau yra linkę į odos problemas nei tie, kurie mieliau valgo daržoves ar mėsą. Tokio neigiamo poveikio priežasties klausimas tebėra atviras diskusijoms, tačiau mokslininkai turi keletą prielaidų.

Pieno produktai padidina insulino kiekį, o tai neigiamai veikia odos būklę. Karvės piene taip pat yra aminorūgščių, dėl kurių kepenys gamina daugiau baltymų, kurie atlieka pagrindinį vaidmenį vystant uždegiminius procesus.

Greitas maistas

Greito maisto produktai – mėsainiai, gruzdintos bulvytės ir kiti ne patys naudingiausi šiuolaikinio miesto maisto atributai – yra ypač turtingi kalorijų, riebalų ir rafinuotų angliavandenių.

Dietologijos srities specialistai mano, kad tokia mityba sutrikdo hormoninės sistemos darbą, o tai neišvengiamai turi įtakos odos grožiui.

Išrūgų baltymai

Išrūgų baltymai yra populiarus maisto papildas. Tai turtingas leucino ir glutamino, amino rūgščių, skatinančių ląsteles greičiau dalytis, šaltinis, o tai taip pat gali sukelti spuogų atsiradimą.

Daugelis sportininkų, vartojančių išrūgų baltymus kaip maisto papildą raumenų masei didinti, patiria odos problemų, o tyrimai rodo tiesioginį ryšį tarp bėrimo sunkumo ir išrūgų baltymų vartojimo dienų skaičiaus.

Šokoladas

Nuo praėjusio šimtmečio 20-ųjų šokoladas buvo laikomas pagrindiniu gražios švarios odos priešu, tačiau šis teiginys dar negavo pakankamai mokslinių argumentų, kad jį būtų galima laikyti 100% tiesa.

Žinoma tik tiek, kad kai kurie tyrimai parodė, jog šokolado vartojimas padidina organizmo reakciją į bakterijas, sukeliančias uždegiminius procesus odoje.

Išeiti iš AMP versijos