Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Kuri kava gaunasi geresnė ir skanesnė – su arabika ar robusta: kuo jos skiriasi?
Maistas / Gėrimai

Kuri kava gaunasi geresnė ir skanesnė – su arabika ar robusta: kuo jos skiriasi?

Arabika ar robusta
Dalintis

Nepaisant to, kad pasaulyje yra labai daug kavos rūšių, arabika ir robusta užima 98 % rinkos – jų auginama daugiausia. Kodėl – todėl, kad šių veislių kavos skonis maloniausias ir beveik visiems tinkamas. KAIPKADA.LT portalo specialistai išsiaiškino, kokie yra arabikos ir robustos skirtumai, taip pat ką pirkti parduotuvėje ir ką užsisakyti kavinėje.

Arabica ir robusta – skirtumas, privalumai, trūkumai

Juokingiausia, kad arabika yra tokia pati kaip robusta, tačiau sukryžminta su eugenioidis (Rytų Afrikos kavos rūšimi), taigi šios dvi rūšys yra beveik giminingos. Pati eugenioidė auga ant nedidelio krūmo ir išaugina labai nedaug kavos pupelių, kurių kiekvienoje yra 0,2 % kofeino. Dėl šios priežasties augalą auginti pramoniniu mastu nėra pelninga, o štai sukryžminus kavos pupeles arabika ir eugenioidis situacija pasikeičia.

Kavos mėgėjai kone pagrindiniu argumentu laiko skonio skirtumą, todėl jie iš karto gali pasakyti, ar arabika, ar robusta yra rūgšti. Arabikos skonis rūgštesnis dėl didesnio lipidų ir cukrų kiekio. Kita vertus, robustoje gausu kofeino ir chlorogeno rūgšties, todėl ji turi daugiau kartumo.

Kaip išsirinkti kavą

Kuri kava yra brangesnė?

Įdomu tai, kad arabika kava yra ryškesnio skonio ir naudojama brangioms kavoms gaminti. Robusta, savo ruožtu, neturi tokio stipraus kvapo, o būtent iš pigių robustos veislių gaminama tirpi kava.

Pagrindinis arabikos ir robustos kavos skirtumas yra pupelių kaina. Arabiką sunkiau prižiūrėti, sunkiau auginti, perdirbti ir pristatyti į kitas šalis, todėl ji kainuoja brangiau nei robusta, kuri yra atspari temperatūrai, oro sąlygoms ir apskritai nereikli vietovei. Tačiau tai nereiškia, kad „Robusta” galima pamiršti, ji taip pat reikalinga.

Daugelis kavinių naudoja Arabikos ir Robustos kavos mišinius – nesunku suprasti tokio rinkodaros ėjimo. Viena vertus taip siekiama sumažinti gėrimo savikainą, kita vertus, norint pasiekti tobulą skonio, stiprumo ir aromato santykį.

Gera juoda kava gali padėti

Robusta ar arabika – ką rinktis?

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad „Robusta” yra prastesnė, nes kava iš tokių pupelių yra mažiau skani, todėl mažiau populiari. Tačiau tiek vienos, tiek kitos veislės kavos gamyba skirta konkretiems vartotojams.

Būtent „Robusta” dėka galėsite paruošti tobulo skonio latte ar cappuccino, taip pat išgauti tankią ir tirštą espreso kavos tekstūrą. Kartumo nepajusite, jei į kavą įpilsite grietinėlės ar pieno, todėl „Robusta” geriau naudoti būtent kavos gėrimams su papildomais ingredientais.

Arabika kava – tai tik šviežiai paruošta kava be jokių kitų priedų. Ji puikiai atgaivina ryte, suteikia puikų skonį ir lengvą rūgštumą, o organizmą ne itin agresyviai tonizuoja kofeinas.

Įvertinkite šį straipsnį:

😡  
😕  
😐  
🙂  
😍  

Kraunami duomenys...

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Lupama agurko žievelė

Ar reikia agurką lupti – sveika ar beprasmiška? Kas slypi šioje daržovėje?

Agurkai – metų daržovė. Tačiau nuomonės dėl jų lupimo išsiskiria. Vieni mano,...

Vandens virinimas keptuvėje

Kodėl prieš kepimą visada verdu vandenį keptuvėje: patyrusio virėjo paslaptis

Kai tik pradėjau karjerą virtuvėje, susidūriau su neįprastu gaminimo metodu, kuris mane...

Purių blynų receptas

Jokių kiaušinių ir pieno – idealiai purių blynelių receptas

Ypatingo dėmesio nusipelno receptai be pieno, sviesto ir kiaušinių. Pirma, tokius patiekalus...

Kokio riebumo grietinė sveikesnė

Kada 30% riebumo grietinė sveikesnė už 10%? Tai pakeis jūsų požiūrį

Grietinė – nepamainomas produktas daugelio lietuvių virtuvėje, suteikiantis patiekalams sodrumo ir švelnumo....