Genetinė meilė: Kaip kavos ir šokolado malonumas įstrigo į mūsų DNR


Dar 2022 metais, amerikiečių mokslininkai atliko kofeino poveikio sveikatai tyrimus ir padarė įdomių išvadų. Pasak jų, priklausomybę kavai ir šokoladui lemia vadinamasis “kavos genas“, kuris lemia, kaip stipriai žmogus mėgsta šiuos produktus. Apie tai pranešė CNN.

Kava ir šokoladas

Šviežia, gardi kava ryte

Paaiškėjo, kad žmonės, kurie renkasi juodą kavą, dažniausiai mėgsta ir juodąjį šokoladą. Be to, kavos genas turi įtakos, kodėl vieni žmonės per dieną išgeria daug puodelių kavos, o kiti – ne.

“Žmonės, turintys šį geną, greičiau pasisavina kofeiną, todėl stimuliuojantis poveikis išnyksta greičiau ir jiems reikia gerti daugiau kavos”, – sakė Marilyn Cornelis, Ilinojaus valstijoje esančio Šiaurės vakarų universiteto Feinbergo medicinos mokyklos prevencinės medicinos docentė.

Be to, šį genetinį polinkį turintys žmonės mieliau renkasi paprastą arbatą nei saldintą arbatą, o kartaus juodojo šokolado – švelnesnį pienišką šokoladą. Ir tai neturi nieko bendra su gėrimų skoniu, tikina mokslininkai. Šį geną turintys žmonės renkasi juodą kavą ir arbatą, nes kartumo skonis jiems asocijuojasi su padidėjusiu protiniu budrumu, kurį jie paprastai gauna nuo kofeino.

Apibendrinant žurnale BMC Public Health publikuotą tyrimą, nustatyta, kad kavą geriantys asmenys 21 % rečiau sirgo lėtinėmis kepenų ligomis, 20 % rečiau sirgo lėtinėmis ar suriebėjusiomis kepenų ligomis ir 49 % rečiau mirė nuo lėtinių kepenų ligų nei kavos negeriantys asmenys.

Išeiti iš AMP versijos