Aštraus maisto valgymas organizmui turi ir privalumų, ir trūkumų. Plačiau apie tai papasakojo dietologas ir gastroenterologas bei mitybos specialistas.
Aštraus maisto valgymas
Specialistai pažymi, kad dažniausiai žmogus jaučia aštrų skonį dėl raudonųjų pipirų, kuriuose yra kapsaicino. Pastarojo turintis maistas turi daug naudingų savybių. Visų pirma jis skatina medžiagų apykaitą ir gerina kraujotaką. Kai kuriais atvejais aštrus maistas priešinasi bakterijoms, kurios rizikuoja patekti į virškinimo traktą. Tačiau dėl aštraus maisto pertekliaus organizmas aktyviau gamina skrandžio sultis, todėl gali atsirasti rėmuo. Kai kurie maisto produktai geba iš dalies neutralizuoti aštrumą. Tarp jų yra citrina ir laimas, taip pat tinka krakmolingi maisto produktai. Tie patys ryžiai veikia kaip sorbentas.
Aštraus maisto norma
Mitybos specialistai pataria aštrų maistą valgyti kartą per savaitę. Esant virškinamojo trakto problemoms, reikėtų jo visiškai atsisakyti. Jei yra ryškus potraukis tokiai mitybai, galimas vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumas organizme. Kartais trūksta fermentų, padedančių virškinti maistą.
Aštrus maistas skatina apetitą, todėl jis naudingas tiems, kurie jo neturi. Prie tokių priskiriami ir vėžiu sergantys žmonės, kurie gydymo metu praranda potraukį maistui. Nedideliais kiekiais aštrų maistą gali valgyti nėščiosios, sergančios toksinėmis ligomis. Pirmenybę reikėtų teikti prieskoniams.