JAV mokslininkai nustatė, kad valgant uogas gerokai sumažėja mirtingumas. Svarbu jas įtraukti į racioną įvairiais metų laikais. Net ir nedideliais kiekiais uogos naudingos sveikatai.
Pasak žurnalo “The Journal of Nutrition“, daugiau nei 37 eksperimento dalyviai buvo stebimi 8 metus. Pensilvanijos mokslininkai nustatė, kad, padidėjus uogų ar flavonoidų maisto papilduose vartojimui, suaugusiųjų mirtingumo rizika yra mažesnė.
Tyrimo rezultatai parodė, kad braškės riziką sumažino 14 %, mėlynės – 21 %. Daugiausia maistinių medžiagų buvo spanguolėse, kurios ankstyvos mirties riziką sumažino 31 %.
Tai yra kalbant apie bendrą mirtingumą. Tačiau tam tikrų ligų atveju skaičiai dar reikšmingesni. Pavyzdžiui, mėlynės 59 % sumažino mirties nuo kvėpavimo takų ligų riziką, o spanguolės pasirodė esančios veiksmingos užkertant kelią kardiometabolinėms ligoms (51 % sumažino riziką).
Be to, įvairūs flavonoidai itin svarbūs saugant nuo hipertenzijos, aterosklerozės, neurodegeneracinių ligų ir akių ligų. Ypač naudingos raudonos, violetinės ar juodos spalvos uogos.
* Informacija pateikiama tik informaciniais tikslais ir nėra ligų gydymo rekomendacija.