Žolelės ir prieskoniai jau daugelį amžių naudojami kūnui, protui ir dvasiai gydyti. Beveik 80 % žmonių visame pasaulyje vis dar naudoja tradicinę arba senąją mediciną, o apie 80 % vaistų yra gaunami arba kuriami iš natūralių produktų, įskaitant augalus. Šiame straipsnyje susipažinsite su žolelių ir prieskonių galia ir sužinosite, kaip juos įtraukti į kasdienę mitybą.
Kiaulpienės jau tūkstančius metų vartojama ne tik kaip maistas, bet ir kaip gėrimas. Nors daugelis mano, kad kiaulpienės yra nereikalingos, šis augalas istoriškai buvo gerbiamas dėl daugybės panaudojimo galimybių: iš jo lapų gaminamas vynas, lapai vartojami maistui, o šaknys – gydymo tikslais.
Kiaulpienių istorija
Kiaulpienių tėvyne laikoma Azija ir Europa, o pirmieji kiaulpienių vartojimo atvejai užfiksuoti Tangų dinastijos medicinoje. X amžiuje arabų gydytojai pastebėjo, kad jos vartojamos kaip tonizuojantis, stiprinantis ir raminantis vaistas. Tradicinėje kinų medicinoje kiaulpienės jau tūkstančius metų vartojamos kepenų ir skrandžio ligoms, akių uždegimams, pūliniams, viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, pavyzdžiui, bronchitui ir plaučių uždegimui, gydyti, taip pat kaip pieno rūgšties preparatas.
Ką ir kaip gydo kiaulpienės?
Kiaulpienės veiksmingai gydo diabetą. Jos gali padidinti jautrumą insulinui skatindamos sacharozės pasisavinimą iš žarnyno į kraują, nes jose yra anksčiau minėtos rafinuotos ląstelienos – inulino. 2016 m. atliktoje apžvalgoje nustatyta, kad grūdai padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, skatindami pilvą gaminti insuliną.
Jos palengvins virškinamojo trakto problemas. 1981 m. paskelbtas tyrimas parodė, kad 24 pacientai, sergantys uždegiminiu žarnyno uždegimu, buvo gydomi vaistažolėmis. Iki 15-os gydymo dienos simptomai išnyko maždaug 96 % pacientų, įskaitant storojo žarnyno skausmą, viduriavimą, sudorėją ir vidurių užkietėjimą.
Prevencinės priemonės ir galima sąveika
Žmonės, alergiški ambrozijai ir pavieniams augalams (pavyzdžiui, margainėms, chrizantemoms, juodgrūdėms ir ramunėlėms) arba jodui, taip pat gali būti alergiški ir kiaulpienėms. Žmonės, sergantys kepenų ligomis, skrandžio opalige, kepenų ar tulžies pūslės akmenlige, skrandžio akmenlige ar latakų obstrukcija, neturėtų vartoti kiaulpienių. Nėščios moterys ir besilaukiančios motinos, prieš pradėdamos vartoti maisto produktą, turėtų pasitarti su gydytoju.
Kiaulpienių arbata
Arbatai naudojami maždaug du arbatiniai šaukšteliai kiaulpienių šaknų puodeliui vandens.
Išimkite šaknį ir pamirkykite ją, geriausia filtruotame vandenyje. Supjaustykite jas ir supilkite į verdantį vandenį, paskui išvirkite su šaldytuvu dar tris svarainius. Tada nukelkite nuo ugnies ir virkite dar 15 minučių. Nusunkite, kad pašalintumėte kietą šaknį, ir nusausinkite žievelę. Norėdami sumažinti aštrumą, įpilkite šiek tiek medaus.
Taip pat skaitykite: