Ekspertai teigia, kad angliavandenių valgymas pusryčiams neigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje, nuotaiką ir energiją visą dieną. Papasakosime, kodėl toks valgymas ryte yra žalingas ir kokie sveiki maisto produktai gali pakeisti sumuštinius ir bandeles.
Valgant angliavandenių turtingą maistą iškart pabudus, gali išsiskirti tokios cheminės medžiagos kaip dopaminas, dėl kurių galiausiai žmonės jaučiasi vangūs ir tingūs bei padidėja jų polinkis priaugti svorio.
Kitos priežastys
1. Padidėjusi glikeminė reakcija. Suvalgius angliavandenių, gliukozės kiekis kraujyje gali labai padidėti. Tokie svyravimai blogai veikia endokrininę sistemą ir išsekina kasą.
2. Sumažėja jautrumas insulinui. Angliavandenių vartojimas su pirmuoju valgymu padeda padidinti cukraus kiekį kraujyje ir į tai reaguojantį insulino išsiskyrimą. Reguliariai pusryčiaujant su angliavandeniais gali labai sumažėti jautrumas insulinui, o tai turės įtakos pilvo riebalų pertekliaus atsiradimui.
3. Sumažėja jautrumas leptinui. Leptinas yra sotumo hormonas, o pusryčiai su angliavandeniais sumažina jo jautrumą. Žmogus nustoja jaustis sotus ir tampa linkęs persivalgyti.
4. Išsivysto disbiozė. Ši problema signalizuoja apie žarnyno mikrobiotos disbalansą, kuris atsiranda dėl naudingų mikrobų netekimo ir patogeninių išplitimo. Angliavandeniai prisideda prie disbalanso ir sukelia tokius simptomus kaip vandens susilaikymas, pilvo pūtimas, vidurių pūtimas, dujų kaupimasis ir išmatų sutrikimai.
Kuo galime pakeisti bandeles ir duoną?
Mitybos specialistai pataria valgyti maisto produktus, kuriuose gausu baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, esančių daržovėse, vaisiuose ir riešutuose. Jie turi pakankamai energijos, kad užtektų įtemptai dienai.