Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
  • Paieška
  • Apie mus
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Privatumo politika
2023-03-31 | 14:07
KAIPKADA.LT - Naujienos, žinios, straipsniai, receptai, horoskopai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Straipsniai
    • Naujienos
    • Patarimai
    • Atsakymai į klausimą “Kaip…?”
    • Atsakymai į klausimą „Kada…?“
    • Automobiliai / Motociklai / Transporto priemonės
    • Butai / Namai
    • Kompiuteriai / TV / Telefonai
    • Grožis / Stilius
    • Gyvūnai / Gamta
    • Maistas / Gėrimai
    • Internetas / WEB
    • Saugumas
    • Sportas / Sveikata
    • Kita
  • Kraštovaizdis
    • Augalai
    • Sodo priežiūra
    • Pasaulio sodai
  • Santykiai ir psichologija
    • Santykiai
    • Ji ir Jis
    • Psichologija
    • Vaikai
  • Technologijos
    • Apžvalgos ir naujienos
    • Kompiuteriai
    • Telefonai
  • Receptai
    • Apkepai
    • Bulvės
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Grill (Kamado)
    • Grybai
    • Iš miltų
    • Keksai
    • Kokteiliai
    • Košės
    • Ledai
    • Makaronai
    • Mėsa
    • Mišrainės
    • Padažai
    • Pica
    • Pyragai
    • Salotos
    • Sriuba
    • Suši
    • Tortai
    • Užkandžiai
    • Velykos
    • Žuvis
  • Horoskopai
    • Horoskopai metams
    • Horoskopas mėnesiui
    • Zodiako ženklai
  • Orai
    • Faktiniai orai Lietuvoje
    • Bangos Baltijos jūroje
    • Orų žemėlapis (realiu laiku)
    • Krituliai Europoje
    • Žemės magnetinis aktyvumas (grafikas)
  • Straipsniai
    • Naujienos
    • Patarimai
    • Atsakymai į klausimą “Kaip…?”
    • Atsakymai į klausimą „Kada…?“
    • Automobiliai / Motociklai / Transporto priemonės
    • Butai / Namai
    • Kompiuteriai / TV / Telefonai
    • Grožis / Stilius
    • Gyvūnai / Gamta
    • Maistas / Gėrimai
    • Internetas / WEB
    • Saugumas
    • Sportas / Sveikata
    • Kita
  • Kraštovaizdis
    • Augalai
    • Sodo priežiūra
    • Pasaulio sodai
  • Santykiai ir psichologija
    • Santykiai
    • Ji ir Jis
    • Psichologija
    • Vaikai
  • Technologijos
    • Apžvalgos ir naujienos
    • Kompiuteriai
    • Telefonai
  • Receptai
    • Apkepai
    • Bulvės
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Grill (Kamado)
    • Grybai
    • Iš miltų
    • Keksai
    • Kokteiliai
    • Košės
    • Ledai
    • Makaronai
    • Mėsa
    • Mišrainės
    • Padažai
    • Pica
    • Pyragai
    • Salotos
    • Sriuba
    • Suši
    • Tortai
    • Užkandžiai
    • Velykos
    • Žuvis
  • Horoskopai
    • Horoskopai metams
    • Horoskopas mėnesiui
    • Zodiako ženklai
  • Orai
    • Faktiniai orai Lietuvoje
    • Bangos Baltijos jūroje
    • Orų žemėlapis (realiu laiku)
    • Krituliai Europoje
    • Žemės magnetinis aktyvumas (grafikas)
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
KAIPKADA.LT - Naujienos, žinios, straipsniai, receptai, horoskopai
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai

Papajos pranašumai ir kaip ją valgyti?

Mindaugas Bružas
2023-02-03, 12:03
Maistas / Gėrimai
A A
Papaja

Padedami ekspertų išsiaiškinsime, kuo papajos yra naudingos, iš kur atkeliauja į Lietuvą ir kaip valgomi šie egzotiški vaisiai.

Turinys

  • Kas yra papaja?
    • Kur ir kaip auga?
    • Kaip atrodo papajos?
    • Koks jos skonis?
    • Vitaminai ir mineralai
    • Kaip valgyti papają?

Kas yra papaja?

Papaja – tai Carica genties atogrąžų palmės (melionmedis) ir tokio augalo vaisių pavadinimas. Paprastai visi papają vadina vaisiu, nors pagal botaninę klasifikaciją ji priklauso uogoms, nes vaisius daugiasėklis. Tačiau šias subtilybes palikime mokslininkams.

Kur ir kaip auga?

Natūralios augalo plantacijos iš pradžių buvo Meksikos pietuose, Centrinėje Amerikoje ir Pietų Amerikos šiaurėje. Dabar papajos pramoniniu mastu auginamos Indijoje, Brazilijoje, Indonezijoje, Nigerijoje, Meksikoje ir net daugiau nei keliolikoje Azijos, Afrikos ir Pietų Amerikos šalių.

Iš kur papajos atkeliauja į Lietuvą? Pasirodo, šie vaisiai į mūsų parduotuves atkeliauja iš Brazilijos.

Kaip atrodo papajos?

Vaisiaus forma yra ovali arba kriaušės formos. Dėl savo dydžio ir spalvos papajos dažnai lyginamos su melionais. Vaisiai siekia 15–45 cm ilgį, užauga iki 10–30 cm skersmens. Prinokusi odelė palaipsniui keičia spalvą iš žalios į geltoną arba oranžinę-rožinę (gali likti smulkių žalsvų dėmelių). Prinokę vaisiai turi gana tankią ir elastingą odelę.

Papajos minkštimas geltonas, oranžinis arba raudonas su daugybe sėklų vaisiaus centre – vėlgi, kaip ir meliono, tik jos juodos. Kai kurie šaltiniai teigia, kad viename vaisiuje gali būti iki 700 sėklų.

Kaip valgyti papają

Koks jos skonis?

Antrasis augalo pavadinimas – melionmedis – pasakoja, koks yra papajos skonis. Tačiau skonių gama kur kas platesnė. Priklausomai nuo vaisių veislės ir sunokimo laipsnio, jie gali priminti ne tik vaisius ir uogas (abrikosus ir braškes), bet ir daržoves: morkas, avokadus, moliūgus.

Be to, vienu metu gali būti jaučiami keli skoniai, tarp kurių visada yra neįkyrus saldumas. Minkštimo tekstūra yra biri ir šiek tiek riebi.

Vitaminai ir mineralai

  • vitaminas C – 144%;
  • vitaminas A – 31%;
  • vitaminas B9 (folio rūgštis) – 13%;
  • kalis – 10%.

Tačiau tai nėra visas naudingų medžiagų sąrašas. Vaisiuose taip pat yra vitaminų E ir K (po 5%), kalcio, magnio ir pantoteno rūgšties (po 3%). Po truputį, bet yra geležies, cinko, vario, mangano, seleno, fosforo.

Kaip valgyti papają?

Prinokusios papajos valgomos šviežios, geriausia šiek tiek atšaldytos – taip skonis atrodo ryškesnis. Nuplovus vaisius reikia perpjauti išilgai pusiau ir išimti sėklas. Galite valgyti su šaukštu arba nulupkite vaisius ir supjaustykite minkštimą į gabalus. Papaja puikiai tiks kaip kokteilių pagrindas.

Nepakankamai prinokę vaisiai troškinami, taip pat naudojami salotoms ir kitiems patiekalams. Be to, papają galima kepti ir ant grotelių, tokiu atveju nuo jos sklinda duonos aromatas.

Papajos taip pat naudojamos maisto gamyboje, jos minkštimas dedamas į tirštus ir geriamus jogurtus, baltyminius batonėlius, desertus ir kitus produktus.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius: 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Žymės: maistasvaisiai

Panašus straipsniai

Kodėl verdant kiaušinius dedama druskos
Maistas / Gėrimai

Kaip virti kiaušinius, kad lukštas nesutrūkinėtų: tik patikrinti metodai

2023-03-31
Vaikas geria beržų sulą
Maistas / Gėrimai

Viskas, ką reikia žinoti apie beržų sulą: paros norma, nauda ir kontraindikacijos

2023-03-30
Aromatinga skani kava
Maistas / Gėrimai

Ar norėtumėte nuolat mėgautis aromatinga ir skania kava? Būtina laikytis kelelių taisyklių

2023-03-30
Blogai iškepta žuvis
Maistas / Gėrimai

Kodėl orkaitėje kepta žuvis tapo sausa? 3 dažnos klaidos virtuvėje

2023-03-30
Rodyti daugiau

© 2022 Visos teisės saugomos. Kopijuoti be raštiško sutikimo draudžiama.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Straipsniai
    • Naujienos
    • Patarimai
    • Atsakymai į klausimą “Kaip…?”
    • Atsakymai į klausimą „Kada…?“
    • Automobiliai / Motociklai / Transporto priemonės
    • Butai / Namai
    • Kompiuteriai / TV / Telefonai
    • Grožis / Stilius
    • Gyvūnai / Gamta
    • Maistas / Gėrimai
    • Internetas / WEB
    • Saugumas
    • Sportas / Sveikata
    • Kita
  • Kraštovaizdis
    • Augalai
    • Sodo priežiūra
    • Pasaulio sodai
  • Santykiai ir psichologija
    • Santykiai
    • Ji ir Jis
    • Psichologija
    • Vaikai
  • Technologijos
    • Apžvalgos ir naujienos
    • Kompiuteriai
    • Telefonai
  • Receptai
    • Apkepai
    • Bulvės
    • Desertai
    • Gėrimai
    • Grill (Kamado)
    • Grybai
    • Iš miltų
    • Keksai
    • Kokteiliai
    • Košės
    • Ledai
    • Makaronai
    • Mėsa
    • Mišrainės
    • Padažai
    • Pica
    • Pyragai
    • Salotos
    • Sriuba
    • Suši
    • Tortai
    • Užkandžiai
    • Velykos
    • Žuvis
  • Horoskopai
    • Horoskopai metams
    • Horoskopas mėnesiui
    • Zodiako ženklai
  • Orai
    • Faktiniai orai Lietuvoje
    • Bangos Baltijos jūroje
    • Orų žemėlapis (realiu laiku)
    • Krituliai Europoje
    • Žemės magnetinis aktyvumas (grafikas)

© 2022 Visos teisės saugomos. Kopijuoti be raštiško sutikimo draudžiama.

Go to mobile version