Receptas paprastas ir kiekvienam prieinamas – tereikia iš paplūdimio mitybos raciono išbraukti maisto produktus, dėl kurių galime atsidurti nemalonioje padėtyje. Pasirodo, įprotis valgyti paplūdimyje, prie jūros yra neišnykstantis reikalas. Kaip ir amžini viduriavimo priepuoliai, pasitaikantys atostogų metu. Žinoma, galima nuolat su savimi nešiotis tablečių, tačiau geriau tiesiog išvengti šios bėdos.
Mėsos produktai
Bet kokios mėsos nereikėtų valgyti atviroje saulėje. Be to, kepta vištiena ir kotletai yra pernelyg riebūs ir sunkūs skrandžiui. Jiems virškinti reikia daug laiko, todėl reikia ramybės ir atsipalaidavimo. O jei su sunkiu maistu eisite maudytis ar žaisti paplūdimio tinklinio, skrandžiui tai tikrai nepatiks.
Visų rūšių dešrelės taip pat nėra geriausias variantas, ypač karštą dieną. Jei dešrelės yra virtos, saulėje jos taps neveik nebevalgomos. O rūkytos dešrelės yra per riebios, todėl pamirškite jas. Po saule ne tik nerekomenduojama, bet ir griežtai draudžiama valgyti bet kokius mėsos konservus. Vargu ar čia išsisuksite nuo viduriavimo – apsinuodijimas bus daug pavojingesnis.
Daržovės, vaisiai, uogos
Lyderiai tarp viduriavimo paplūdimyje kaltininkų yra vynuogės ir pernokusios kriaušės. Pirmosios sukelia pilvo pūtimą, vidurių pūtimą ir viduriavimą. Antrosios iš pradžių klaidžioja skrandyje, paskui žarnyne. Rezultatas nuspėjamas.
Rauginti kopūstai arba švieži baltagūžiai kopūstai turi maždaug tokį patį poveikį. Jame esančios sveikos skaidulos yra per sunkios ir netinkamos paplūdimiui. Taip pat turėtumėte būti atsargūs su pomidorais, baklažanais ir bulvėmis.
Braškės ir avietės, vyšnios ir trešnės taip pat netinka piknikui paplūdimyje. Vežant jos gali suminkštėti ir saulėje greitai parūgštėti.
Nesižvalgykite į jokius citrusinius vaisius. Nors karštyje jie gaivina, tačiau dirgina skrandžio gleivinę ir blogina virškinimą.
Riešutai, sėklos, traškučiai
Nepaisant to, kad užkandžiai atrodo nekalti, jie dažnai sukelia viduriavimą. Juk juose yra daug skrandžiui sunkiai pakeliamų aliejų, kurie saulėje oksiduojasi (be to, traškučiuose yra daug cheminių medžiagų, į kurias skrandis gali reaguoti netikėtai). Be to, supakuotos sėklos nėra labai švarios. Visa ši nehigieniška medžiaga patenka į burną, todėl viduriavimas yra natūralus rezultatas.
Gėrimai
Gydytojai nesiliauja kartoti, kad alkoholis ir paplūdimys yra nesuderinami dalykai. Juk tarp girtų poilsiautojų pasitaiko daug sveikatos sutrikimų. Jei kalbėtume tiesiogiai apie viduriavimą, dažniausiai jį patiria vyno ir alaus mėgėjai. Abu gėrimai sukelia intensyvų ir nekontroliuojamą rūgimo procesą, todėl viduriavimas beveik garantuotas. Ypač jei atsižvelgsime į tai, kad prie šio alkoholio paprastai pridedamas abejotinas maistas.
Saldus gazuotas gėrimas yra šiek tiek geresnis už alkoholį. Tokie gėrimai gaminami su angliarūgšte, todėl juos išgėrus žmonėms padidėja dujų susidarymas, atsiranda vidurių pūtimas ir kartais viduriavimas.
Sultys, tiek fasuotos, tiek šviežios, paplūdimiui netinka. Saulėje jų išgeriama nepagrįstai daug, o cukrus keliauja tiesiai į kasą. Be to, dideli skysčio kiekiai dirgina skrandžio ir žarnyno gleivinę.
Ką galite daryti paplūdimyje?
Nesijaudinkite, valgyti ir gerti galite štai ką:
- Obuoliai, agurkai, salierai ir morkos.
- Be baimės galite valgyti naminius skrebučius, pagamintus iš juodos arba baltos duonos.
- Taip pat džiovintų skrebučių ar sausainių su kietuoju sūriu.
- Gerti galite negazuoto mineralinio vandens, karštos arba šaltos arbatos su citrina, juodos kavos be cukraus ir grietinėlės.
Tačiau geriau prisiminti, kad paplūdimys – tai ne restoranas. Žmonės ten eina pasimėgauti saule, vandeniu, grynu oru ir fiziniu aktyvumu, todėl sotų maistą geriau valgyti kitur.