Granatas yra labai naudingas vaisius, dėl daugybės aminorūgščių, vitaminų ir mineralų jis netgi vadinamas „namų pirmosios pagalbos vaistinėle“. Granatai padeda papildyti geležies trūkumą, didina imunitetą, padeda kraujagyslėms tapti elastingesnėmis.
Kai kurie lietuviai atsisako vartoti šį „naudingų medžiagų lobyną“ dėl to, kad jį sunku išvalyti – granatų sultys, bei purslai pasklinda lukštenant jo sėklas.
Pasirodo, granatą galima nuvalyti be didelių pastangų ir nieko aplinkui neužteršti.
Pirmas būdas
Paimti nedidelį daržovių peilį ir „snapeliu“ nupjauti vaisiaus viršų, o po to – vaisiaus apačią. Tada atsargiai ištraukite šerdį. Per visą granato odelę peiliu kas 1,5-2 cm padarykite negilius vertikalius pjūvius. Tada reikia atsargiai nuimti odelę, nespausdami granato sėklų. Kai vaisius taps “plikas”, nulupkite plėveles ir pradėkite išiminėti sėklas.
Antrasis būdas
Paimti aštrų daržovių peilį, nupjauti viršutinę vaisiaus dalį, nuimti viršų. Tada išilgai vaisių padarykite pjūvius iš viršaus į apačią. Pašalinkite baltą šerdį ir atskirkite skilteles vieną nuo kitos, kad vaisius būtų panašus į atvirą gėlę. Norėdami išimti sėklas, mediniu šaukštu patapšnokite granato odelės išorę. Šis metodas tinka, jei granatas nėra sausas ir yra subrendęs.
Trečias būdas
Peiliu nupjaukite viršutinę ir apatinę vaisiaus dalis, padarykite du negilius pjūvius priešingose odelės vietose. Vaisius perpjaukite per pusę, tada į ketvirčius. Kiekvieną dalį sulenkite ir jos grūdelius sukrėskite į dubenį arba lėkštę.
Ketvirtas būdas
Įkišti peilį į granato vidurį ir šiek tiek paspausti, kad perpjautų odelę. Sukamaisiais judesiais perpjaukite granatą per visą jo paviršių ir perlaužkite per pusę. Laikykite vieną iš puselių virš lėkštės ir mediniu šaukštu arba mentele padaužykite. Tą patį padarykite su antrąja puse.