Kiaušiniai yra tokie maistingi ir sveiki, kad dažnai vadinami „natūraliais multivitaminais“. Juose taip pat yra unikalių antioksidantų. Štai 5 priežastys, kodėl kiaušiniai yra vienas sveikiausių maisto produktų planetoje.
Kodėl kiaušiniai yra labai naudingi?
Kiaušiniuose gausu vitaminų, mineralų, aukštos kokybės baltymų, sveikų riebalų ir kitų maistinių medžiagų.
Viename dideliame kiaušinyje yra:
- vitaminas B12 – 9% rekomenduojamos mitybos normos (RPN);
- vitaminas B2 – 15% rekomenduojamos mitybos normos (RPN);
- vitaminas A – 6% rekomenduojamos mitybos normos (RPN);
- vitaminas B5 – 7% rekomenduojamos mitybos normos (RPN);
- selenas – 22% rekomenduojamos mitybos normos (RPN).
Kiaušiniuose taip pat yra nedidelis kiekis beveik visų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, įskaitant kalcio, geležies, kalio, cinko, mangano, vitamino E, folio rūgšties ir daugelio kitų. Beveik visos naudingos medžiagos yra trynyje.
Kiaušiniuose yra cholino, svarbios smegenų maistinės medžiagos
Cholinas yra mažiau žinoma maistinė medžiaga, kuri dažnai priskiriama B komplekso vitaminams. Jis būtinas neurotransmiterio acetilcholino sintezei, taip pat yra ląstelių membranų komponentas.
Mažas cholino suvartojimas yra susijęs su kepenų ligomis, širdies ligomis ir neurologiniais sutrikimais.
Ši maistinė medžiaga gali būti ypač svarbi nėščioms moterims. Tyrimai rodo, kad mažas cholino suvartojimas gali padidinti nervinio vamzdelio defektų riziką ir sumažinti vaiko pažinimo funkciją.
Kiaušiniai pusryčiams padeda numesti riebalų perteklių
Kiaušinių “sotumo indeksas” yra lapai aukštas. Vadinasi suvalgius 1 ar 2 kiaušinius, jūs pajusite didesnį sotumo jausmą, nei suvalgius 3-4 bandeles. Dėl šios priežasties kiaušinių valgymas pusryčiams gali paskatinti riebalų netekimą. Vieno tyrimo metu 30 antsvorio ar nutukusių moterų pusryčiams valgė kiaušinius arba riestainius. Abiejuose pusryčiuose buvo tiek pat kalorijų.
Moterys, priklausančios kiaušinių grupei, jautėsi sotesnės ir valgė mažiau kalorijų likusią dienos dalį ir kitas 36 valandas.