Daugelyje prekybos centrų galima įsigyti salotų mišinių, kurie yra labai patogūs, nes galima valgyti iš karto. Bet ar reikia plauti supakuotas salotas ir žalumynus dar kartą?
Ar naudinga valgyti salotų mišinius?
Žiemą mūsų organizmui trūksta šviežių salotų ir žalių daržovių. Todėl žmonės dažnai perka plastikinėse dėžutėse ar pakuotėse parduodamus salotų mišinius su špinatais, rukola ir kitais žalumynais. Šie salotų mišiniai dažniausiai jau būna nuplauti, todėl paruošti naudoti iš karto. Bet ar tikrai šias salotas galima valgyti iš karto jų pakartotinai nenuplovus?
Nepaisant to, kad gamintojai tikina, jog salotos jau nuplautos ir jas galima valgyti iškart, vis tiek verta dar kartą jas nuplauti. Atskiro tyrimo metu mokslininkai ištyrė kelias skirtingas salotas sandariose pakuotėse ir viduje aptiko įvairių bakterijų išmatų.
Net jei salotos tinkamai laikomos ir transportuojamos, užteršimas gali atsirasti pradiniame etape – ruošiant lapus pakavimui.
Nors plastikiniai maišeliai yra labai patogūs, jie nėra draugiški aplinkai, nes suteikia salotoms drėgną ir anaerobinę aplinką. Ir tai prisideda prie greito bakterijų dauginimosi, ypač jei salotų lapai buvo supjaustyti ir pradėjo išleisti sultis.
Kaip teisingai išsirinkti paruoštas salotas pakuotėse?
Jei norite nusipirkti paruoštą naudoti salotų mišinį, atsiminkite keletą svarbių patarimų:
- geriausia rinktis maišelius, o ne plastikines dėžutes, nes jos mažiau rasoja;
- vos grįžę namo iš parduotuvės nedelsdami atidarykite pakuotę ir laikykite lapus atviroje dėžutėje arba pakuotėje, uždengtoje popieriniu rankšluosčiu;
- lapai neturėtų būti šlapi, žiūrėkite, kad jie būtų ryškios spalvos.