Vienas iš labiausiai paplitusių vietinių rudens produktų Lietuvoje yra moliūgas. Taigi siūlome keletą įdomių receptų, kur moliūgas yra pagrindinis ingredientas.
Moliūgų pyragas
Patiekalams, kuriuose moliūgas tampa sudėtine dalimi arba įdaru, jis turi būti iš anksto apdorotas. Šiuo atveju, jei į tešlą įdėsite žalią moliūgą, tada tešla iškeps greičiau, o įdaras liks žalias. Taigi paimkite 600 gramų moliūgo ir kepkite mažiausiai 40 minučių. Galite iš anksto pridėti prieskonių pagal savo skonį. Kai moliūgas bus paruoštas, leiskite jam atvėsti. Tuo tarpu paimkite 4 stiklines miltų, 1 arb. cinamono, 1,5 stiklinės. cukraus, 0,5 stiklinės grūstų riešutų ir kiek razinų. Paruoštą moliūgą sutrinkite iki košės, įdėkite 4 kiaušinius, gerai išmaišykite ir suberkite dubenį miltų. Sumaišykite visus komponentus. Supilkite paruoštą mišinį į formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie valandą.
Moliūgų sriuba
Nulupkite 300 g moliūgų ir 300 g bulvių, paimkite 100 ml grietinėlės, 100 ml baltojo vyno, česnako skiltelę, svogūną, 2 valg. šaukštus sviesto, 1 arb. šaukštą tarkuoto imbiero, 0,5 arb. šaukštą muskato riešuto, 1 l daržovių sultinio, juodųjų pipirų, druskos. Moliūgą ir bulves supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į sultinį, kad išvirtų. Tuo tarpu pakepinkite susmulkintą svogūną su česnaku ir supilkite į puodą su imbieru ir vynu. Virkite sriubą 25 minutes. Tada sutrinkite trintuvu, suberkite prieskonius, supilkite grietinėlę ir dar kelias minutes pavirkite.
Moliūgų keksiukai
12 keksiukų porcijai reikia: 350 g kepto moliūgo, 1/4 stiklinės grietinės, 2 kiaušiniai, stiklinė cukraus, 3 šaukštai aliejaus, 1 arb. šaukštas cinamono, apelsino žievelės, 190 g miltų ir 1-2 arb. šaukštelius kepimo miltelių.
Kiaušinius išplakti su cukrumi, supilti aliejų, grietinę, apelsino žievelę ir cinamoną. Tada sumaišyti su miltais ir kepimo milteliais. Galima viską suplakti mikseriu, bet iškeptą moliūgą reikia dėti pabaigoje, ir atsargiai šaukštu išmaišyti, kad liktų gabaliukais ir nesusimaišytų į vientisą tešlą. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite apie 30 minučių. Keksiukų viršų galima papuošti smulkintais riešutais ar džiovintais vaisiais.
Moliūgų “biscotti”
Itališkas patiekalas iš lietuviško gaminio nepaliks abejingų! Paimkite 300 g miltų (aukščiausios rūšies kvietinių), 200 g viso grūdo miltų, 30 g sviesto, 250 g keptos moliūgų tyrės, 3 kiaušinius, 2 šaukštelius kepimo miltelių, žiupsnelio cinamono, žiupsnelio džiovinto imbiero ir muskato riešuto, vanilės ekstrakto ir 150g rudojo cukraus.
Iš karto įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Padėkite kepimo popierių ant kepimo skardos ir ištirpinkite sviestą. Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su ruduoju cukrumi, tada supilkite atvėsusį sviestą, vanilę ir moliūgų tyrę. Supilkite mišinį į miltus ir suberkite riešutus. Tešlą gerai išmaišykite – ji turi būti tiršta, kaip sausainiams. Iš tešlos iškočiokite apvalias „dešreles“ ir kepkite apie 25 minutes. Tada leiskite joms atvėsti. Supjaustykite mažais gabalėliais ir kepkite dar 15 minučių. Jie turėtų gautis sausi, panašiai kaip sausainiai ar krekeriai.
Moliūgų blynai
Moliūgas 300g, stiklinė miltų, 1 kiaušinis, stiklinė kefyro arba rūgpienio, aliejaus. Moliūgą reikia sutarkuoti pačia mažiausia tarka (tik nenaudokite elektrinio smulkintuvo, nes išskirs sultys ir blynai bus per ploni). Įpilkite kefyro ir kiaušinio ir išmaišykite. Maišydami pamažu suberkite miltus. Ištepkite karštą keptuvę aliejumi ir užpilkite po pusę samčio tešlos vienam blynui (tešlos kiekis samtyje priklauso nuo to kokio dydžio keptuvę turite, tešla turi pilnai padengti keptuvės dugną). Nepamirškite periodiškai maišyti tešlos mišinio. Į blynus galite dėti įvairių įdarų. Pavyzdžiui, jeigu norite, kad blyneliai būtų sūrūs, į juos galima dėti naminio sūrio su česnaku ir krapais, o jei saldūs, tada dėti aguonų įdarą, riešutus ir medų.