Pigus, nepastebimas, bespalvis ir bekvapis, o kartu ir neįtikėtinai naudingas organizmui – visa tai apie citrinos rūgštį. Daugelis šeimininkių šį prieskonį naudoja tik gamindamos desertus. Tiesą sakant, citrinų rūgštis daugeliui pažįstamų maisto produktų gali suteikti naują skonį.
Citrinų rūgšties naudojimas gaminant maistą
- Šie milteliai naudojami konservavimui kaip acto pakaitalas. Baigiant virti, prieš pilant marinatą, į 1 litrą įpilama ketvirtis arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties. Prieskoniai suteikia skoniui lengvą ir švelnų rūgštumą. Rūgšties dedama ir į uogienes, kompotus, uogienes – ji neleidžia rūgti.
- Citrinų rūgštis yra puikus mėsos marinatas. Jis ne tik suminkština kiaulieną ir jautieną, bet ir suteikia lengvo rūgštumo. Įpilkite 1/4 šaukšto rūgšties vienam kilogramui mėsos ir tolygiai paskirstykite. Palikite marinuotis 1 valandą ir pradėkite kepti.
- Į barščius įpilkite citrinos rūgšties , kad patiekalas šiek tiek parūgštėtų. Be to, rūgštis išsaugos ir ryškią sodrią barščių spalvą.
- Šis prieskonis plačiai naudojamas desertuose. Į glajų, saldžią grietinėlę ar ištirpintą šokoladą įberkite nedidelį žiupsnelį citrinos rūgšties. Desertas taps mažiau saldus ir įgaus įdomų poskonį.
- Citrinų rūgštis yra būtinas naminių padažų ingredientas . Prieskoniai dedami į majonezą, kečupą, pomidorų padažą. Taip padažas bus švelniai rūgštus ir prailgins jo galiojimo laiką.
- Citrinų rūgštis įmaišoma į desertų, sausainių ir bandelių tešlą. Biskvitas su citrinos rūgštimi sužibės naujais skoniais.
Citrinų rūgštis: kontraindikacijos
Nors šis universalus prieskonis daugeliu atvejų padeda, neturėtumėte juo piktnaudžiauti. Citrinų rūgštis gali sukelti rėmenį, skrandžio ir stemplės nudegimus, kariesą. Nedėkite prieskonių į maistą žmonėms, sergantiems gastritu, pankreatitu, inkstų ir žarnyno ligomis.