Kalėdinis kalakutas yra tradicinis patiekalas daugelyje šalių. Lietuvoje Kalėdų dieną paprastai patiekiama kepta antis arba žąsis. Iškepti paukštį, kad jis būtų sultingas ir aromatingas, gali būti sudėtinga. Virtuvės šefas Gordonas Ramzis pasidalijo kalėdinio kalakuto receptu, kuris padės iškepti minkštą ir sultingą mėsą.
Pasak Gordono Ramzio, sultingo kalėdinio kalakuto paslaptis – neleisti jam išdžiūti. Tam jis naudoja vieną “slaptą” ingredientą – šoninės gabalėlius.
“Šešios riebios šoninės riekelės ant storiausios kalakuto dalies neleis mėsai išdžiūti, o šoninės riebalai padės kalakutui tapti itin sultingam”, – sako ekspertas.
Kita sultingumo paslaptis – specialus “nuostabus” žolelių padažas, kuriuo galima aplieti kalakutą, kad jis būtų ir sultingas, ir traškus.
Šiam padažui pasigaminti reikia šių ingredientų:
- 375 g sviesto (kambario temperatūros);
- tarkuotos dviejų nedidelių citrinų žievelės;
- trijų skiltelių česnako;
- susmulkintų petražolių lapelių;
- vieno šaukšto alyvuogių aliejaus;
- druska ir pipirai.
Kaip paruošti kalakutą Kalėdoms
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių.
- Paruoškite česnakinį sviestą. Kambario temperatūros sviestą sudėkite į didelį dubenį ir pagardinkite druska bei pipirais. Įpilkite alyvuogių aliejaus ir gerai išmaišykite. Toliau kruopščiai maišydami aliejų, sudėkite citrinos žievelę, susmulkintas česnako skilteles ir susmulkintas petražoles. Paruošę atidėkite į šalį.
- Išdarinėkite kalakutieną ir vidų pagardinkite druska bei pipirais. Įdarykite jį smulkintu svogūnu, 3 česnako skiltelių puselėmis, citrinos griežinėliais ir dviem lauro lapais.
- Po kalakuto krūtinės ląstos oda įpilkite česnakų aliejaus. Šiuo aliejumi įtrinkite paukščio šlaunis.
- Padėkite kalakutą ant didelės kepimo skardos krūtinės puse į viršų. Gerai pagardinkite druska ir pipirais, tada apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Kepkite kalakutą karštoje orkaitėje apie 10-15 minučių. Praėjus šiam laikui išimkite kepimo skardą iš orkaitės, apšlakstykite kalakutą sultimis ir ant kalakuto krūtinėlės uždėkite šoninės griežinėlių, kad ji būtų drėgna.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite kalakutą dvi su puse valandos (maždaug 30 minučių vienam kilogramui).
- Norėdami įsitikinti, ar kalakutas tinkamai iškepęs, įsmeikite peilį į storiausią kojos dalį. Jei pro dūrį išteka skaidrus skystis, paukštis iškepęs.
- Kai kalakutas visiškai iškeps, perkelkite jį į lėkštę ir, jei norite, pabarstykite smulkintomis žolelėmis.