Dabar obuolių sezonas, todėl reikia juo pasinaudoti ir prisotinti organizmą vitaminų. Galite valgyti šviežius, džiovintus ir keptus vaisius, tačiau reikia žinoti, kokia forma jie duos daugiau naudos.
Švieži obuoliai
Šviežiai nuskinti obuoliai yra patys naudingiausi. Juose yra didžiausia organizmui reikalingų medžiagų koncentracija. Mokslininkai padarė išvadą, kad suvalgius vieną šviežią obuolį (su žievele) per dieną galima pagerinti žarnyno veiklą ir odos būklę. Viskas dėl pektino, kuris valo virškinimo traktą nuo toksinų.
Vaisių rekomenduojama valgyti sergant šlapimo ir lyties bei širdies ir kraujagyslių sistemų ligomis. Obuoliuose esantys taninai veikia priešuždegimiškai, o taninai mažina akmenligės riziką. Vaisiaus žievelėje esančios medžiagos palaiko smegenų funkciją ir apsaugo nuo Alzheimerio ligos.
Kepti obuoliai
Keptuose obuoliuose (be medaus, sūrio ar riešutų) taip pat gausu skaidulų, kalio, kalcio ir jodo, tačiau juose yra mažiau vitaminų nei šviežiuose vaisiuose. Dauguma jų sunaikinami kaitinant, tačiau ne visi. Vitaminas B6 yra atsparus aukštai ir žemai temperatūrai ir prisideda prie geros smegenų, širdies ir kraujagyslių bei centrinės nervų sistemos veiklos.
Rekomenduojama valgyti keptus vaisius esant rėmeniui, kad normalizuotųsi rūgščių pusiausvyra.
Džiovinti obuoliai
Idealiai tinka dietinei mitybai: džiovinimo proceso metu obuolys išsaugo didžiąją dalį vitaminų ir maistinių medžiagų. Į džiovintų obuolių kompotą nerekomenduojama dėti cukraus.
Sausi vaisiai yra natūralus sorbentas – iš organizmo pašalina kenksmingas medžiagas. Pakanka per dieną suvalgyti 2 valgomuosius šaukštus džiovintų obuolių, kad pagerėtų žarnyno motorika ir atsikratytumėte vidurių užkietėjimo.
Kalcis, kurio gausu džiovintuose obuoliuose, gerina plaukų ir nagų būklę. Antioksidantai lėtina senėjimo procesus ir palaiko odos tonusą.