Valčių varikliai: kaip pasirinkti tinkamą?


Valties variklis

Neatsiejama žvejų ir vandens veiklų mėgėjų kompanionė – . Valtys gali būti guminės, plastikinės, o taip pat, ir aliumininės. Tiesa, viena iš svarbiausių ir valties našumą garantuojančių dalių yra valties variklis. Varikliai gali būti tvirtinami prie skirtingų tipų valčių ir leidžia lengvai ir efektyviai plaukti bei valdyti valtį. Iš esmės, valties varikliai gali būti vidiniai ir turintys savo turbiną, taip pat, pakabinami. Tad, jei esate žvejys, mėgstate vandens pramogas ar užsiimate tokiomis veiklomis, kurioms reikalinga valtis, valties variklis tikrai jums pravers ir bus naudingas. Galėsite pamiršti apie irklus bei irklavimą, atstumus įveiksite greitai ir labai patogiai. Tačiau, valties variklį pasirinkti gali būti ne taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Dėl šios priežasties, šiame straipsnyje pateiksime kelis, labai naudingus patarimus, kurie turėtų padėti pasirinkti tinkamą valties variklį. 

Valciu varikliai

Tipas 

Vienas iš pirmųjų ir svarbiausių aspektų, į kurį būtina atsižvelgti valties variklį yra variklio veikimo tipas. Iš esmės, valčių varikliai gali būti skirstomi į du tipus: elektrinius ir benzininius. Elektriniai, dar dažnai vadinami akumuliatoriniais – veikia itin tyliai, nekenkia aplinkai ir yra jai draugiški. Dažniausiai, šie varikliai yra naudojami tose vandens telkiniuose, kur plaukioti negalima su vidaus degimo varikliais. Negana to, elektriniai valčių varikliai yra pigesni, o taip pat, yra laikomi tinkamesniais mažesnio dydžio valtims. Žinoma, yra ir brangesnių bei modernesnių valčių variklių, kurie yra papildyti papildomomis, moderniomis funkcijomis bei ypatybėmis. Yra elektrinių variklių modelių, kurie gali turėti elektroninius inkarus, veikiančius su GPS ryšiu ir leidžiančius sustabdyti valtį automatiškai, nepaisant aplinkos veiksnių. Žinoma, benzininiai varikliai už elektrinius yra kur kas galingesni. Iš esmės, jie gali būti skirstomi pagal savo galingumą. Mažiau galingi yra naudojami su pripučiamomis, guminėmis valtimis, kurios nėra ilgos, nesiekia 4 m ilgio. Taip pat, jie yra valdomi su specialia vairavimo rankena. Tuo tarpu, galingi varikliai yra naudojami valtyse su valdymo pultais ir tose, kurios yra tvirto korpuso, pagamintos iš metalo, plastiko. Teigiama, kad elektriniai varikliai yra kur kas ilgaamžiškesni už benzininius variklius. Taip yra todėl, kad jam veikti užteks pakeisti akumuliatorių nauju. Na, o benzininiai reikalauja daugiau priežiūros. 

Variklio galingumas

Variklio galingumas, vienareikšmiškai, yra be galo svarbus. Valčių variklių galingumas yra nurodomas arklio galiomis ir, savaime suprantama, kuo jų daugiau, tuo ir variklis galingesnis. Tiesa, laikytis nuomonės, kad aklai reikia rinktis tik kuo galingesnį valties variklį, nereikėtų laikytis. Valties variklio galingumas turi būti griežtai pasirenkamas pagal valties dydį. Jei prie mažos valties pritvirtinsite per galingą variklį, ji paprasčiausiai neteks stabilumo. Žinoma, per silpno variklio, taip pat, nereikėtų pasirinkti, jei valtis yra itin didelė. Toks variklis gali perkaisti, sugesti. Tad, rinkdamiesi variklį, dėmesį atkreipkite ne tik į variklio galingumą, bet ir į valties dydį bei jos gamintojo nurodomas variklių rekomendacijas. Tokiu būdu, galėsite būti garantuoti, kad tiek variklis, tiek valtis veiks tinkamai. 

Vairas ar rankena?

Rinkdamiesi valties variklį pagalvokite apie jo valdymą. Iš esmės, varikliai gali būti valdomi  vairu arba rankena. Pavyzdžiui, varikliai su vairavimo rankena yra laikomi patogesniais, suteikia daugiau kontrolės. Tačiau, jie tinkamesni mažesnio dydžio ir galingumo varikliams valdyti. Na, o vairas, dažniausiai, randamas didelėse ir galingose valtyse, kadangi, tokias valtis vairu kontroliuoti ir valdyti yra kur kas paprasčiau. 

Variklio veleno ilgis 

Siekiant pasirinkti tinkamą ir efektyviai veikiantį valties variklį, daug dėmesio reikėtų skirti ir variklio velenui, o tiksliau, jo ilgiui. Variklio veleno ilgis priklauso nuo valties skersinio aukščio. Tai korpuso dalis prie kurio yra tvirtinamas variklis. Na, o veleno ilgį pasirinkti tinkamai yra svarbu dėl to, kad būtų užtikrintas tinkamas ir efektyvus variklio veikimas, saugus variklio pritvirtinimas prie valties. Iš esmės, variklio velenas gali būti arba ilgas, arba trumpas. Teigiama, kad skersinio ir veleno ilgiai turėtų būti panašūs, vienodi. Tiesa, naudinga pabrėžti, kad trumpo veleno ilgis gali siekti 35-43 cm, o ilgų – 45-55 cm ilgį. Rinkdamiesi, į tai būtinai atsižvelkite. 

Ne tik valčių variklius, bet ir pačias valtis bei platų jų asortimentą rasite varle.lt svetainėje. Čia visada žemos kainos!

Išeiti iš AMP versijos