Ar žinojote, kad per didelis vitaminų vartojimas gali pakenkti sveikatai? Šiame straipsnyje aprašome vitamino A vartojimo ypatumus. Sužinokite, kokia vitamino A dozė sveikiausia jūsų organizmui.
Kodėl vitaminas A vadinamas grožio ir jaunystės puoselėtoju?
Vitaminas A yra vienas svarbiausių mūsų sveikatai. Dėl jo trūkumo oda tampa sausa, nuolat pleiskanoja ir praranda natūralią spalvą. Be to, pablogėja nagų, plaukų ir dantų būklė. Todėl gydytojai vitaminą A vadina grožio ir jaunystės saugotoju.
Kokia yra vitamino A perdozavimo rizika?
Statistika rodo, kad pandemijos metu vitamino A vartojimas išaugo 10 proc. Pats vitaminas A gali kauptis organizme, todėl lengva persistengti. Tai gali sukelti daugybę šalutinių poveikių – sąnarių skausmą, pykinimą, galvos skausmą. Suaugusiesiems jo perdozavimas sukelia osteoporozę. Ir net septynis kartus padidina lūžių riziką!
Mitybos specialistai įspėja, kad vitamino A poveikis ypač pavojingas vaikams, nes dėl per didelio jo kiekio gali sulėtėti jų augimas.
Gydytojai įspėja: be gydytojo rekomendacijos negalima vartoti jokių vitaminų ar kitų vaistų.
Maisto produktai, kuriuose yra vitamino A
Visai kita situacija yra maisto produktuose, kuriuose galima rasti vitamino A. 2013 m. JAV Medicinos instituto Sveikos mitybos iniciatyvos mokslininkai atliko eksperimentą ir nustatė, kad per pastaruosius dvidešimt penkerius metus vitamino A kiekis vaisiuose ir daržovėse padvigubėjo. Pakankamai vitamino A yra:
- petražolėse (200 g),
- abrikosuose (4 vnt.),
- kiaušiniuose (3 vnt.),
- kukurūzuose (200 g)
- aliejuje (250 g).
Taip pat skaitykite: