Nektarinai garsėja įspūdinga maistine verte. Šie vaisiai turi daug naudos, todėl būtinai jais mėgaukitės, kol jų yra turguose ir prekybos centruose. Nektarinai stiprina imunitetą, saugo regėjimą ir yra sveikas maistas diabetikams. Apie nektarinų naudą papasakojo mitybos specialistė Monica Moreno.
Padeda numesti svorio
Nektarinuose esančios natūralios medžiagos kovoja su uždegimu ir padeda kovoti su nutukimu.
Skaidulos žarnyne vandenį paverčia į gelį panašia medžiaga ir neleidžia cholesteroliui bei riebalams absorbuotis į kraują. Tai padeda sveikai numesti svorio. Tirpi ląsteliena taip pat mažina blogojo cholesterolio kiekį organizme.
Apsaugo nuo hipokalemijos
Hipokalemija – tai kalio trūkumas kraujyje, o didelis kiekis mineralų, esančių nektarinuose, gali padėti gydyti šią būklę.
Remiantis Harvardo medicinos mokyklos ataskaita, mažas kalio kiekis gali sukelti širdies raumens silpnumą ir jo ritmo sutrikimus. Kalis reguliuoja rūgščių ir vandens kiekį organizmo audiniuose. Jis padeda formuotis raumenims, palaiko augimą ir gerina nervinių ląstelių funkcionavimą.
Reguliuoja kraujospūdį
Kalis padeda reguliuoti kraujospūdį, o nektarinuose gausu kalio. Nektarinuose esantis kalis atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Tačiau būkite atsargūs, nes inkstų ligomis sergantys žmonės neturėtų vartoti per daug nektarinų, nes juose esantys mineralai gali būti kenksmingi.
Kalis taip pat veikia kaip diuretikas ir gali sumažinti ekstraląstelinio skysčio tūrį, todėl šiek tiek sumažės kraujospūdis.
Gerina ląstelių sveikatą
Nektarinuose esantis vitaminas A skatina ląstelių vystymąsi, skatindamas nesubrendusias ląsteles išsivystyti į visiškai funkcionalias ląsteles.
Gerina akių sveikatą
Nektarinuose gausu luteino ir zeaksantino – karotenoidų, randamų tinklainėje. Beta karotinas palaiko akių sveikatą ir gali užkirsti kelią geltonosios dėmės degeneracijai.
Didesnis liuteino ir zeaksantino kiekis gali sumažinti kataraktos ir su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką.
Padeda išvengti anemijos
Geležis padeda išvengti anemijos. Nektarinuose esantis vitaminas C padeda geriau įsisavinti geležį organizme.