Žemė yra ant šeštojo masinio išnykimo slenksčio


Masinis išnykimas

Masinis išnykimas

Tyrėjai numatė šeštojo masinio išnykimo Žemėje laiką, kuris yra susijęs su antropogenine klimato kaita. Japonų klimatologas iš Tohoku universiteto Kunio Kaiho atrado ryšį tarp vidutinės mūsų planetos paviršiaus temperatūros ir biologinės įvairovės. Kylant arba nukritus vidutinei temperatūrai, miršta vis daugiau būtybių. Apie tai  praneša „Express“ dienraštis.

Ar masinis išnykimas jau čia pat?

Per ankstesnį 7 laipsnių temperatūros kritimą pasaulinis atšalimas paviršiuje sukėlė didžiausią masinį išnykimą. Buvo ir atvejis, kai atšilus 9 laipsniais, rezultatas buvo toks pat pražūtingas.

Tai daug daugiau nei ankstesni mokslininkų skaičiavimai, kurie parodė, kad temperatūrai pakilus 5,2 laipsnio, gali kilti masinis išnykimas. Šiuo metu pasaulio lyderiai, mokslininkai, klimatologai ir aktyvistai kovoja, kad Žemės temperatūra būtų žemesnė nei 1,5 laipsnio, palyginti su priešindustriniu laikotarpiu. Jei žmonės ir toliau terš planetą tokiu pat greičiu, ekspertai tikisi, kad iki šio amžiaus pabaigos temperatūra padidės iki 4,4 laipsnio “, – teigiama ataskaitoje.

9 laipsnių atšilimas, pasak Caiho, įvyks ne anksčiau kaip 2500 m.

Išeiti iš AMP versijos