Medus yra ne tik sveikatos lobynas, bet ir labai skanus. Be to, galime rinktis iš daugybės rūšių – nuo paprasto liepų iki aviečių ir grikių medaus. Tačiau kartais ant mūsų medaus pastebime burbuliukų ir drumzlių. Ar medus gali sugesti?
Kaip atpažinti, kad medus sugedo?
Deja, priešingai nei nuo seno tikima medaus „nemirtingumu”, medus gali sugesti. Į ką atkreipti dėmesį, kad neapsinuodytumėte skrandžio?
Medus, kuris buvo blogai laikomas, turi gana aštrų, alų primenantį kvapą. Jis taip pat gali būti rūgštaus skonio. Dažnai fermentuoto medaus paviršiuje atsiranda baltos nuosėdos – jos būna putų pavidalo, taip pat būna daug oro burbuliukų. Tai rodo, kad vystosi mielių bakterijos. Įdomu tai, kad tokį medų dar galima išsaugoti, pašildžius jį iki 80 laipsnių Celsijaus. Taip sunaikinsite mieles, tačiau taip pat atimsite iš medaus bet kokias maistines savybes. Tokio medaus dažnai dedama, pavyzdžiui, į likerius arba saldžius kepinius. Tačiau, jei daugiau jo niekaip nebenorite vartoti, tokį medų reikėtų išmesti.
Kur laikyti medų?
Kad išvengtumėte tokio rūgimo proceso, tiesiog turite tinkamai laikyti medų. Atidarytą medų reikia suvartoti per 36 mėnesius.
Atidarytą medaus stiklainį reikia sandariai uždaryti ir laikyti pavėsyje esančioje spintelėje. Jį taip pat galite suvynioti į popierių, kuris dar labiau apsaugos medų nuo saulės spindulių. Tuomet medus nesuges, nes apsaugosime jo antibakterines savybes. Nedėkite medaus arti radiatorių, viryklių ar ant palangių. Karštis ir saulė pamažu „nužudys” medų.
Parašyti komentarą