Jeigu auginate agurkus, puikiai žinote, kad visko suvalgyti nepavyks. Todėl daugelis agurkus raugia žiemai. Žemiau pateikiame net 3 agurkų rauginimo variantus. Sužinokite, kaip greitai ir paprastai užraugti agurkus.
Kaip raugti agurkus žiemai?
Pirmasis receptas: Traškūs agurkai žiemai, be sterilizavimo
Agurkai gaunasi traškūs ir pasižymi nauju, ne klasikiniu skoniu. Rauginame agurkus be krienų, serbentų ir vyšnių. Jų skonis puikus, o sūrymas nuostabus! Išbandykite!
Produktai
- Agurkai – 1 kg
- Saldžioji paprika – 1 vnt.
- Krapai – 2 pundeliai
- Česnakai – 4-6 skiltelės
- Vanduo – 1 l
- Druska – 1 valgomasis šaukštas
- Cukrus – 2,5 valgomojo šaukšto
- 70% acto – 1 šaukštelis
- arba 9 % acto – 3 valgomieji šaukštai
- Pipirai
- Juodieji pipirai
- Lauro lapas
Eiga
- Kruopščiai nuplaukite agurkus, 1-2 valandas palaikykite šaltame vandenyje.
- Išplaukite stiklainius su soda ir sterilizuokite virš garų (5 min.) arba orkaitėje. Dangtelius virkite 5 minutes.
Užpilkite lauro lapą ir krapus verdančiu vandeniu. - Į stiklainius sudėkite: saldžiąją papriką (iš anksto nuplautą ir supjaustytą gabalėliais), lauro lapą, 2 rūšių paprikas, česnaką ir krapus. Sudėkite agurkus į stiklainius vertikaliai, nupjaudami „galus”. Antrąją agurkų eilę dėkite horizontaliai. Ant viršaus pridėkite dar šiek tiek česnakų ir krapų. Užpilkite verdančiu vandeniu.
- Nusausinkite ir vėl užvirinkite vandenį. Supilkite antrą kartą.
- Antrą kartą užpylus vandenį, jį nupilti (marinatui nenaudokite drumsto ir putojančio vandens, skonis nenukenčia – visi prieskoniai ir žolelės išlaiko savo aromatą, o agurkai su nauju marinatu atrodo geriau).
Paruoškite marinatą: litras vandens – 1 valgomasis šaukštas druskos ir 2,5 valgomojo šaukšto cukraus (be skaidrių). Užvirinkite, ištirpinkite druską ir cukrų.
Šviežius marinuotus agurkus supilkite į stiklainius. Į 1 litro talpos stiklainį įpilkite 0,5 šaukštelio 70 % acto ir iš karto suvyniokite. Apverskite ir uždenkite, kol visiškai atvės.
Antrasis receptas: Aštrūs marinuoti agurkai
Žiemą leisite svečiams paragauti šių naminių marinuotų agurkų – traškūs, aštrūs, skanūs – negalėsite jų atitraukti nuo jų.
Produktai
Viename litriniame stiklainyje:
Lauro lapas – 2 vienetai
Česnakas – 1 skiltelė
Saldžioji žalioji paprika – 0,5 vnt
Krapai skėčiuose – kelios šakelės
Agurkai (po 6-8 cm)
Actas 9% stalo – 3 šaukštai
Sūrymui (1 litrui vandens)
Druska – 1,5 valgomojo šaukšto
Cukrus – 3 šaukštai
Eiga
- Pirmiausia sterilizuokite litrinius stiklainius su dangteliais. Į kiekvieno paruošto litrinio stiklainio dugną įdedame du lauro lapus, česnako skiltelę (galite visą, galite supjaustyti griežinėliais), pusę žalios saldžiosios paprikos minkštimo, supjaustyto mažais gabalėliais.
- Dar žalių, pusiau subrendusių krapų sėklų skėtis išrūšiuojamas į sudedamąsias šakeles, o kelios šakelės su sėklomis taip pat sudedamos į stiklainį.
- Konservavimui pasirinkite nedidelius, 6-8 cm ilgio agurkus, kruopščiai juos nuplaukite, šiek tiek nupjaukite snapelį ir uodegėlę ir sandariai sudėkite į stiklainius.
- Paruošiame sūrymą: į puodą įpilame reikiamą kiekį vandens, užviriname ir į 1 litrą vandens įberiame: druskos – 1,5 šaukšto be priedų, cukraus – 3 šaukštus.
- Į kiekvieną agurkų stiklainį įpilkite po 3 valgomuosius šaukštus 9 % stalo acto. Uždėkite stiklainį ant rankšluosčio ir iš karto atsargiai užpilkite karštu sūrymu.
- Užpilkite stiklainius sūrymu ir sterilizuokite, kol agurkai pakeis spalvą (apie 15 minučių).
- Išimame stiklainius iš verdančio vandens, užsukame ir paliekame atvėsti apverstus po rankšluosčiais iki kitos dienos.
Trečiasis receptas: Lengvai sūdyti agurkai
Produktai
Agurkai – 8 kg
Česnakai – 3 galvos
Marinavimo žolelės (krapų skėčiai, krienų lapai, serbentų, vyšnių, ąžuolų lapai) – 1 ryšulėlis
Sūrymui:
Vanduo – 4 l
Druska – 3 šaukštai
Juodieji pipirai – 3-4 žirneliai (pagal skonį)
Lauro lapas – 1-2 vnt
Eiga
- Agurkus 12 valandų pamirkykite šaltame vandenyje. Nuplaukite.
- Nuplaukite marinavimui skirtus žalumynus. Išplaukite stiklainius su geriamąja soda ir gerai išskalaukite. Į stiklainius suberkite marinavimo žoleles, lauro lapą, pipirus. Sudėkite agurkus į stiklainius.
- Užvirkite virdulį. Supilkite agurkus į verdantį vandenį (atsargiai ir lėtai, nes stiklainiai gali sprogti).
- Uždenkite stiklainius dangteliais ir palaikykite 3-5 minutes.
- Nusausinkite ir vėl 3-5 minutes užpilkite verdančiu vandeniu, nusunkite vandenį. Nulupkite česnaką, supjaustykite gabalėliais. Sudėkite į stiklainius.
- Paruoškite sūrymą. Ištirpinkite druską vandenyje, užvirinkite. Kai tik sūrymas užvirs, nukelkite nuo ugnies, supilkite 3 valgomuosius šaukštus alkoholio arba 200 g degtinės.
- Supilkite agurkus į verdantį sūrymą.
- Uždenkite dangteliais. Uždenkite ir užsandarinkite.
Daugiau receptų rasite čia: Receptai