Orkaitės valymas daugeliui – tikras išbandymas. Po kelių savaičių kepimo ant sienelių susiformuoja sukietėję riebalai ir pridegusios maisto dalelės, kurios virsta sunkiai įveikiamomis anglies nuosėdomis. Tačiau paaiškėjo, kad švarai atkurti nereikia brangių chemikalų ar ilgų šveitimo maratonų – viskas išsisprendžia su vos 10 gramų paprasto virtuvėje esančio produkto.
Paprastasis triukas su citrinos rūgštimi
Namų šeimininkės tvirtina, kad citrinos rūgštis – viena patikimiausių priemonių, kai orkaitėje susikaupia senų riebalų sluoksniai.
Kaip tai padaryti?
- Išimkite skardas ir groteles.
- Į kepimo skardą įpilkite karšto vandens ir įberkite apie 10 g citrinos rūgšties.
- Skardą padėkite ant apatinės lentynos.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir išjunkite.
- Palikite ją uždarytą 30 minučių.
Karšti garai ir citrinos rūgštis suminkština net storą pridegusių riebalų sluoksnį. Po pusvalandžio pakanka perbraukti šluoste – nešvarumai atsiskiria lengvai, be šveitimo.
Amoniakas – kai reikia „sunkiosios artilerijos“
Jeigu riebalų sluoksnis toks senas, kad citrinos rūgštis jo nebeįveikia, padeda amoniakas. Jis greitai tirpdo šviežias ir įsisenėjusias dėmes, tačiau juo naudotis būtina atsargiai.
Kaip naudoti?
– Sudrėkinkite kempinę amoniaku ir patepkite nešvarias vietas.
– Šviežias dėmes užteks palaikyti 10–15 min.
– Stipriai pridegusiems riebalams – palikite tirpalą per naktį.
Svarbu:
- gerai vėdinkite patalpas;
- mūvėkite pirštines ir užsidėkite kaukę;
- naudojant amoniaką jokiu būdu nekaitinkite orkaitės;
- po valymo vidų kelis kartus perplaukite švariu vandeniu ir palikite dureles atviras.
Lengviau, nei atrodo
Vos kelios priemonės, šiek tiek laiko – ir orkaitė vėl blizga. Be brangių, aštrių chemikalų, be begalinio šveitimo. Paprasti virtuvės produktai dažnai veikia geriau nei reklamuojami valikliai.
Kas išbandė, tikina: kartą pabandęs, prie senų metodų nebegrįžti.



