Bulvės yra vienas svarbiausių maisto išteklių mūsų virtuvėse – jos naudojamos kasdieniuose patiekaluose, šventiniuose valgiuose ir dažnai yra šeimos pietų stalo pagrindas. Tačiau didžiausia problema yra jų ilgalaikis laikymas. Daugeliui bulvės pradeda pūti, dygti ar prarasti tvirtumą jau po kelių mėnesių. Ar tikrai rūsys būtinas, kad derlius išsilaikytų iki pavasario? Pasirodo – ne.
Jau 25 metus sėkmingai laikau bulves savo balkone ir iki pavasario nė vienas maišelis nesugedo. Šiam metodui nereikia brangaus sandėliavimo ar specialios įrangos – tereikia trijų paprastų, praktiškai išbandytų ir laikui bėgant pasiteisinusių žingsnių.
1 žingsnis – kruopštus pasirinkimas ir džiovinimas
Pirmoji taisyklė – niekada nelaikykite bulvių iš karto po derliaus nuėmimo.
- Pirmiausia kruopščiai atrinkite gumbus, palikdami tik sveikus, be įbrėžimų, dėmių ar puvinio požymių. Vienos pažeistos bulvės pakanka, kad sugadintumėte visą maišą.
- Tada bulves kelias dienas džiovinkite sausoje vietoje kambario temperatūroje. Šis žingsnis padeda sustiprinti odelę ir sumažinti drėgmės perteklių, kuris yra pagrindinė gedimo priežastis.
Šiame etape įdėtas darbas atsipirks – džiovintos ir atrinktos bulvės išsilaikys kelis mėnesius ilgiau.
2 žingsnis – tinkamas pakavimas ir išdėstymas
Daugelis žmonių naudoja įprastus plastikinius maišelius, tačiau tai yra vienas didžiausių priešų laikant bulves.
- Rinkitės tik medžiaginius maišus, tinklinius maišus arba medines dėžes. Jie leidžia bulvėms „kvėpuoti” ir neleidžia kauptis drėgmei.
- Maišus visada dėkite ant medinių padėklų arba lentų, kad jie nesiliestų su šaltomis balkono grindimis.
Praktinis patarimas:
- padėkite didelius maišus palei sieną;
- „Kasdienes” bulves laikykite mažesnėse dėžėse ar krepšeliuose, kad nereikėtų kaskart perkraustyti viso atsargų, kai prireikia vos kelių gumbų.
3 veiksmas – temperatūros ir sąlygų kontrolė
Svarbiausia, kad bulvės išlaikytų savo kokybę, yra temperatūros režimas.
- Optimali temperatūra yra nuo +2 iki +6 °C. Tokiomis sąlygomis bulvės nei užšals, nei sudygs.
- Jei balkonas nėra visiškai įstiklintas, pakaks paprasto sprendimo – medinės dėžės, senos antklodės arba putplasčio lentos, kurios apsaugo nuo staigių temperatūros svyravimų.
- Maža paslaptis: į kiekvieną maišelį įdėkite po porą obuolių. Jie išskiria gamtines dujas – etileną, kuris slopina bulvių dygimą. Pavasarį nustebsite, kokie tvirti ir švieži vis dar bus gumbai.
Rezultatas
Jei atliksite šiuos tris paprastus veiksmus – atranką ir džiovinimą, tinkamą pakavimą ir temperatūros kontrolę, jūsų bulvės balkone išliks tokios pat šviežios, kaip ir rudenį, ir nė vienas maišelis nesuges iki pavasario.
Šis metodas buvo išbandytas daugiau nei du dešimtmečius ir įrodo, kad ne visada reikia rūsio, kad visą žiemą galėtumėte džiaugtis kokybišku derliumi.